WW-duur blijft waarschijnlijk overeind

0

De WW-duur wordt waarschijnlijk niet verkort, maar blijft op maximaal 3 jaar. De eerste 2 jaar worden door de overheid betaald, over het laatste jaar gaan werknemers een premie betalen.

Vakbonden, werkgevers en kabinet zijn elkaar hierover dicht genaderd in het sociaal overleg, bevestigen ingewijden een bericht in de Volkskrant van donderdag. Vermoedelijk volgende week ligt er een sociaal akkoord op tafel, is de verwachting. De WW-duur is het meest omstreden punt in het sociaal overleg.

Volgens het regeerakkoord zou de WW-duur worden teruggebracht van maximaal 38 naar 24 maanden. De laatste 12 maanden zou de hoogte van de uitkering bovendien omlaag gaan van 70 procent van het laatstverdiende loon naar 70 procent van het minimumloon.

De vakbonden zijn absoluut tegen deze maatregel, die een bezuiniging van 1,1 miljard euro per jaar moet opleveren. Ze suggereerden al eerder dat werknemers weer een WW-premie zouden kunnen gaan betalen. Nu betalen alleen werkgevers de WW. De WW-premie voor werknemers zou in de plannen van de sociale partners kunnen uitkomen op ongeveer een tientje per maand.

In het sociaal akkoord gaat ook de verplichting voor bedrijven om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen van tafel. De werkgevers waren hier fel tegen. VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zei vorige week al dat er wordt gewerkt aan vrijwillige afspraken over het aan werk helpen van jonggehandicapten.

Over enkele omstreden onderwerpen moeten in het sociaal akkoord nog afspraken worden gemaakt. Zo hebben de sociale partners grote bezwaren tegen het schrappen in de belastingaftrek voor pensioensparen, een maatregel die is aangekondigd in het regeerakkoord. Over alternatieven wordt nog gepraat. Ook over de nullijn die het kabinet aan zorgpersoneel wil opleggen, wordt nog gesproken.

Een sociaal akkoord met werkgevers en bonden is van levensbelang voor het kabinet. Als er afspraken zijn met de sociale partners over het beleid wordt het veel makkelijker steun te krijgen bij de oppositie hiervoor. En dat is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Het sociaal overleg duurt al vele weken. Eerder had het kabinet gehoopt op een akkoord eind vorige maand, maar dat bleek niet haalbaar. Hoewel betrokkenen zeggen dat er nog steeds iets kan misgaan, heerst er nu optimisme over een snelle afloop.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.