Wilde staking wordt zeldzaamheid

0

De wilde staking van HTM die woensdag begon is, gezien de trend van de afgelopen jaren, bijzonder te noemen.

Het aantal wilde stakingen nam de afgelopen jaren af, terwijl vakverenigingen en -bonden juist meer stakingen voor hun rekening namen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waren er in 1999 nog 14 wilde stakingen in een jaar, in 2011 waren dat er slechts 3, net als in 2010. Tegelijk steeg het aantal door de vakbonden georganiseerde werkonderbrekingen van 10 tot 14. Die stijging lijkt mild, maar in 2010 waren er nog 18 stakingen georganiseerd door de vakbond.

Toch mag die vergelijking volgens stakingsdeskundige Sjaak van der Velden niet één op één getrokken worden. ,,Het is niet altijd duidelijk bij stakingen of ze nu wel of niet door een vakbond georganiseerd zijn. Dat is een grijs gebied, al zie je dat niet in deze cijfertjes. Ook kan je zo niet zien hoe lang stakingen duren en hoeveel mensen er deelnemen.’’

Toch herkent ook hij de trend. ,,In economisch slechtere tijden zijn mensen voorzichtiger, dat blijkt uit verschillende studies. Bovendien zie je dat er intern binnen de vakbonden, met name de FNV, discussie is over de koers. Daardoor worden bepaalde bonden activistischer en gaan ze meer organiseren.’’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.