Werving extra personeel zorg wordt moeilijk

2

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) denkt dat “het heel moeilijk wordt” om de belofte van het kabinet waar te maken dat er deze kabinetsperiode 12.000 extra medewerkers bijkomen in de gezondheidszorg.

Ze zei dat woensdag op RTL Z, dat de komende tijd regelmatig in een tv-uitzending de uitvoering van plannen met de betrokken minister doorneemt. ,,We hebben geen blik verzorgers of verpleegkundigen dat we kunnen opentrekken. Je moet ze ook opleiden”, zei Schippers. De arbeidsmarkt wordt bovendien steeds krapper, betoogde ze. Schippers benadrukte dat het kabinet er alles aan zal doen om de belofte waar te maken.

Schippers zei in de uitzending verder dat er op haar begroting ,,een overschrijding zit aan te komen”. ,,En die is fors”, zei de minister. Ze wilde niet zeggen hoe groot de financiële tegenvaller is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Dat het blik vol verzorgenden er niet is, blijkt dagelijks als je met ziekte de planning zodanig op peil wilt houden om kwalitatieve zorg te verlenen.
  Zorg nou eens dat verzorgenden gewaardeerd worden, dat mag zeker financieel.Een schouderklopje is leuk.Maar een financiele schouderklop wordt echt gewaardeerd door verzorgenden.Mooi zou het zijn als op die manier weer meer mensen voor dit vak gaan kiezen.Mensen willen waardering en aanzien dit wordt in de zorg gemist.Het wordt alleen gezien als hard werken en slecht verdienen.Maar het is een vak net als elk ander vak wat je met plezier en waardering moet uitoefenen en niet als florence nightingale.

 2. Huub Buijs op

  (Zorg)elijk?.

  Minister Schippers vraagt zich af of het kabinet de belofte kan waarmaken om 12.000 mensen extra te werven voor de Gezondheidszorg. Even terug naar december. Toen verscheen in de Volkskrant de uitslag van het jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van de ouderenzorg. Ondanks de lichtpuntjes, is het maar matigjes gesteld met onze ouderenzorg. Al langer maak ik ?en wie niet- me zorgen over de stand van de Nederlandse gezondheidszorg. Niet onlogisch, aangezien mijn moeder van 75 in een verzorgingshuis woont en regelmatig tegen de grenzen van onze gezondheidszorg aanloopt. En dan heeft mijn moeder het nog goed getroffen? Als ik zie hoe de verzorgsters ?hun benen onder hun kont lopen? om haar te verzorgen, kan ik daar alleen maar heel veel respect voor opbrengen. De zorgwerkgevers hebben wat dat betreft ?goud? in handen.

  Terug naar de mens achter het werk
  De druk op de gezondheidszorg wordt de komende jaren alleen maar nijpender. We worden met z?n allen steeds ouder. Maar wie wil daar straks ?berhaupt nog werken? 12.000 handen extra aan het bed, zoals het kabinet wil? De zorg van minister Schippers is terecht, maar ook na?ef. Invulling geven aan je passie houdt ergens op. De werkdruk is (te?) hoog, je moet werken op wisselende tijden, ruimte om je werk naar eigen inzicht in te vullen is er nauwelijks en voor het salaris hoef je het niet te doen. Willen we het tij keren, dan moet de aandacht terug naar de mens achter het werk. Wanneer zorgwerkgevers zich verdiepen in de achterliggende motieven van potenti?le sollicitanten en daarop anticiperen, dan wordt het werven van nieuw personeel een stuk eenvoudiger. Maar begin ook intern. Laat de mensen die mijn moeder verzorgen, bijvoorbeeld opereren in kleinschalige units waarin ze samen hun werk inrichten. Het terugleggen van bepaalde verantwoordelijkheden naar de werkvloer, maakt hen creatiever en meer betrokken. Hun zelfbeeld zal stijgen, net als de tevredenheid over hun werk en werkgever. En ?het allerbelangrijkste- de zorgverlening verbetert. Bovendien ontwikkelt de betreffende zorginstelling zich tot een sterk (regionaal) werkgeversmerk (employer brand) waar mensen graag willen werken. Uiteindelijk zijn er alleen maar winnaars…

  Huub Buijs
  Specialist Arbeidsmarktcommunicatie a.i.