Werknemers DB Schenker staken in Nederland

0

Onder de werknemers van spoorvervoerder DB Schenker is een staking uitgebroken. De staking begon maandagavond in de Rotterdamse Haven en breidt zich nu uit naar Amsterdam, Zeeland en Limburg. Dat heeft FNV Bondgenoten dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de vakbond zijn afgelopen vrijdag de onderhandelingen voor een nieuwe cao vastgelopen. ,,DB Schenker heeft maandag ons ultimatum laten verlopen om de werknemers tegemoet te komen en ze een fatsoenlijke loonsverhoging te bieden en werkzekerheid. De 24 uursstaking is nu opgeschaald naar een 48 uursstaking”, zegt FNV-bestuurder Jacqueline Lohle.

DB Schenker verzorgd een groot deel van het transport per trein voor bedrijven in de Rijnmond, Zeeuws Vlaanderen, DSM, Akzo en Tata Steel. De spoorvervoerder levert vooral grondstoffen aan. De staking betekent volgens FNV dat het goederenvervoer over het spoor stil komt te liggen vanuit de havens naar elders in het land en naar het achterland van Europa.

Het Duitse bedrijf heeft in Nederland ongeveer 700 mensen in dienst.

FNV eist onder meer een loonsverhoging voor de medewerkers van 2,5 procent, behoud van werkgelegenheid tot 2020 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag met 10 procent.

Maar dat is volgens een woordvoerder van DB Schenker niet haalbaar. ,,Wij hebben maandagavond een sterk verbeterd aanbod gedaan: een loonsverhoging van 1,75 procent. Dat is ruim boven het gemiddelde in Nederland. Wij hebben daar nog geen reactie op mogen ontvangen van FNV”, zegt een woordvoerder. Hij wijst erop dat het bedrijf in Nederland heeft te kampen met zeer moeilijke marktomstandigheden.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.