Werknemer wil wel andere baan, maar durft niet

9

Drie op de vier Nederlanders willen wel van baan veranderen, maar schrikken terug voor de mogelijke gevolgen. Het verlies van een vast contract (54 procent), de zekerheid van de huidige baan (51%) of angst voor een lager salaris (44%) zijn de meest genoemde belemmeringen om te verkassen.

Dat blijkt uit een onderzoek (‘Issuemonitor Duurzame Inzetbaarheid‘) dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken woensdag heeft gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Utrecht. Daar wisselden 100 bedrijven informatie uit over mobiliteit, gezondheid en scholing van hun werknemers.

Volgens Kamp is duurzame inzetbaarheid in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de werknemers. ‘Het is aan hen om aantrekkelijk te zijn en te blijven op de arbeidsmarkt.’ Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen daar ook van doordrongen zijn, zei Kamp.
 
Van de Nederlandse werknemers zegt 83% open te staan voor een andere functie in hetzelfde bedrijf, 77% voor een vergelijkbare functie in dezelfde sector en 69% voor een vergelijkbare functie in een andere sector. Een meerderheid van de werknemers wil ook best een andere functie: 71% in dezelfde sector en 61 % ook in een andere sector. Als motivatie worden onder meer genoemd: meer salaris (55%), een nieuwe uitdaging (49%) en gemotiveerd blijven (37%).
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat 72% van de werknemers vindt dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben om aan het werk te blijven. Ruim 80% vindt dat hun baas hen mag aanspreken op overmatige alcoholconsumptie, het vermoeden van drugsgebruik of een hoog ziekteverzuim. Wat 20% betreft mag dat ook bij roken, overgewicht of het beoefenen van gevaarlijke sporten.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Marl?ne Langbroek-Claessen op

  Ik ben heel benieuwd naar het onderzoek en de resultaten. Graag lees ik daarover meer. Waar is die informatie te vinden?

 2. Piet Bouwman op

  3 op de 4 Nederlanders… Wat een geleuter van Kamp en dat weet hij zelf ook. Onderzoek en hoe de uitkomsten worden gebruikt …

 3. Loek Nederstigt op

  Opvallend: angst voor het verlies van het recht op een ontslagvergoeding komt in het rijtje niet voor. Volgens Kamp toch een belangrijke reden om het ontslagrecht aan te pakken.

 4. Ik sluit me bij de eerdere reacties aan. Het zou fijn zijn wanneer dergelijke onderzoeken openbaar worden. Dan kunnen we tenminste bekijken of we vertrouwen kunnen hebben in de resultaten.

 5. Jan Willem wensink op

  Het onderzoek is inmiddels te vinden bij SZW; zie de link in het artikel.

 6. Tuurenhout op

  Jammer dat uitkomsten zodanig gemanipuleerd kunnen worden dat het logisch lijkt om de helft van de bevolking te ontslaan zodra ze 50 jaar of ouder zijn.Met deze rechtse koers valt Nederland uiteen in rijk en straatarm.Jammer.