Werklozen hebben weinig aan herstel economie

0

De vele werklozen hebben erg weinig aan de opleving van de Europese economie de komende jaren. Vrijwel zeker gaan mensen die al werk hebben meer uren draaien in plaats van dat er aanzienlijk wat banen bijkomen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorziet een banenloze economische groei, zo bleek woensdag in Parijs bij de presentatie van economische ramingen.

Bij de recessie is de werkloosheid in de Europese Unie fors gestegen, hoewel minder ver dan eerder gedacht. De werkloosheid steeg in twee jaar van ruim 7 naar 10 procent, ofwel naar 23 miljoen Europeanen. Tot minstens eind 2011 zit rond de 10 procent van de beroepsbevolking ongewild zonder baan thuis, verwacht de OESO.

Van de werklozen is ruim 5 miljoen een jongere. “Heel frustrerend. We zijn een verloren generatie, hoewel we het hoogst opgeleid ooit zijn”, zei bestuurslid Luca Scarpiello van het Europese Jeugd Forum bij een debat. “De jongeren betalen de prijs van de crisis. Een deel is zo ontmoedigd dat ze niet eens meer zoeken naar een baan.” De OESO roept landen op maatregelen tegen langdurige werkloosheid te behouden, ondanks de nodige bezuinigingen.

Vakbondsleider Richard Trumka uit de Verenigde Staten, waar de werkloosheid iets lager is dan in Europa, bepleitte in het forumdebat veel meer actie van G20-landen tegen de werkloosheid. “De rijke landen zouden hun minister van Werkgelegenheid naar de G20 moeten sturen. Nu komen daar de ministers van Financiën, die de werkloosheid alleen maar laten stijgen door hun harde bezuinigingen.”

De hoge werkloosheid is vooral een probleem in Spanje (20 procent) en Letland (ruim 21 procent). Nederland heeft volgens Eurostat de laagste werkloosheid van de EU (4 procent). De werkloosheid bleek hier deze maand zelfs iets te dalen voor het eerst sinds lange tijd, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeerde daaruit nog niet dat het tij is gekeerd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.