‘Werkloosheidscijfer duidt niet op keerpunt’

0

Na maanden te berichten over een stijgende werkloosheid, kwam vandaag het positieve nieuws dat de werkloosheid in augustus is gedaald. Het is echter nog te vroeg om over een keerpunt te spreken, aldus Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Volgens Van Wijnbergen kan het makkelijk dat het aantal werklozen komende maanden weer verder gaat toenemen.

‘Herstel van de werkgelegenheid loopt doorgaans achter op de economische groei. Ik verwacht wel een afvlakking van de toename van de werkloosheid, maar een echte kentering vindt op zijn vroegst pas volgend jaar plaats,’ verklaart de econoom.

De hoogleraar economie wijst erop dat werkgevers, wanneer de economische vooruitzichten iets gunstiger worden, vaak eerst nog terughoudend zijn bij het aannemen van nieuwe krachten. ‘Voor je het weet gaat het opeens toch weer slechter, en dan zitten ze aan nieuwe vaste contracten vast.’

Het CBS maakte donderdag bekend dat in augustus 683.000 mensen zonder werk zaken, 11.000 minder dan een maand eerder. Het werkloosheidscijfer daalde daarmee van 8,7 procent in juli naar 8,6 procent. Het statistiekbureau zelf vermoedt dat deze lichte daling waarschijnlijk het resultaat is van seizoensinvloeden: meer bijbaantjes voor de jeugd en studenten die langer doorstuderen.

De overheid doet er momenteel ook weinig aan om de werkloosheid terug te dringen, stelt Van Wijnbergen. ‘Er is gewoon geen goed arbeidsmarktbeleid. Een paar jaar geleden werden er wel veel maatregelen genomen. Denk aan de deeltijd-ww, loonkostensubsidie en subsidie voor het inhuren van langdurig werklozen.’

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.