Werkloosheid stijgt snel

0

Politiek en vakbonden zijn geschrokken van de snel stijgende werkloosheid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat in maart 8,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat. Een maand eerder was dat nog 7,7 procent.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maakt zich grote zorgen over het tempo waarin de werkloosheid stijgt. Elke maand verliezen gemiddeld 24.000 mensen hun baan. Volgens de bewindsman laten deze ernstige cijfers het belang van het sociaal akkoord zien. We kunnen nu actiegericht aan de slag om de stijgende trend van werkloosheid te keren.

Niveau zoals in 1983
Het aantal werklozen liep in maart met 30.000 op tot 643.000. Daarmee heeft de werkloosheid in absolute aantallen ongeveer het niveau bereikt van eind 1983. Toen zaten volgens officiële cijfers van het ministerie van Sociale Zaken 639.000 mensen thuis.
Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen is de stijging in maart de sterkste in 10 jaar tijd. Het gaat de laatste maanden alleen maar harder , zei Van Mulligen. Als je kijkt naar het huidige economische tij, is het nauwelijks voor te stellen dat er een daling komt op korte termijn.

Politieke partijen
De politieke partijen zijn zeer somber over de cijfers. VVD-Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen: Het beeld is heel vervelend. Maar des te blijer zijn we met het sociaal akkoord dat werkgevers en werknemers hebben gesloten. Wij hopen zo het tij te kunnen keren. PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer wijst erop dat nu niet meer alleen jongeren en ouderen, maar ook mensen tussen de 30 en 40 jaar hard worden geraakt. Er is geen dag meer te verliezen met de bestrijding van de werkloosheid. De uitvoering van het sociaal akkoord moet in vliegende vaart beginnen , zei ze.
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold sprak van een nog grotere tegenvaller dan we hadden verwacht . SP-Tweede Kamerlid Arnold Merkies mist vooral een stimuleringsplan. En ik zie echt niet hoe het sociaal akkoord daar wat aan verandert. De onzekerheid blijft, nu de beslissing over het extra bezuinigingspakket voor 2014 is uitgesteld.

Het CDA vindt dat het kabinet snel meer banen moet creëren. Werkloosheid van meer dan 8 procent is een werkelijkheid die niet te ontkennen valt , stelt fractievoorzitter Sybrand Buma. Wat nodig is, is een gefundeerde eenduidige boodschap, consistentie in tijden van crisis en geloofwaardigheid. Voor FNV-voorzitter Ton Heerts zijn de werkloosheidscijfers een aansporing om hard aan de slag te gaan met de plannen uit het vorige week gesloten sociaal akkoord.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.