Werkloosheid op een na laagste in Europa

0

De werkloosheid is dit jaar opgelopen, maar volgens het CBS gaat het in Nederland nog niet zo slecht. Alleen in Oostenrijk zitten minder mensen thuis zonder baan.

Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

In Nederland was in juli 5,3 procent van de beroepsbevolking werkloos, in Oostenrijk was dat 4,5 procent. Ook Luxemburg, Duitsland en Malta deden het goed met percentages van iets meer dan 5 procent. Volgens de CBS-economen zit de Nederlandse werkloosheid al sinds 2004 ruim onder het Europese gemiddelde.

Spanje heeft de hoogste werkloosheid in Europa. Daar zit een kwart van de beroepsbevolking zonder baan. Ook in onder meer Griekenland, Portugal en Ierland gaat het slecht. Vooral jongeren van 15 tot 25 jaar zijn hard geraakt door de de economische crisis op de arbeidsmarkt. Het aantal werklozen binnen de EU is op het hoogste punt sinds 2000.

Het CBS hanteerde internationale maatstaven bij de vergelijkingen van de werkloosheid. Deze wijken af van de eigen berekeningen van het CBS, onder meer wegens verschillen in het aantal werkuren en leeftijdsgrenzen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.