Werkloosheid nog stabiel, snelle stijging is aanstaande

0

Hoewel de werkloosheid van 6,2% in mei volgens het CBS niet is gegroeid ten opzichte van april, voorziet het economisch bureau van ING een stijging naar ruim 7% in de tweede helft van dit jaar.

De werkloosheid is in mei uitgekomen op 489.000 personen, ofwel 6,2 procent van de beroepsbevolking, evenveel als in april. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Het cijfer is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in mei ook ongeveer even hoog was als in april: 291.000.

Hoogste niveau in 15 jaar
Het economisch bureau van ING voorspelde eerder deze week een toename van de werkloosheid naar meer dan 7 procent van de beroepsbevolking. Dat zou het hoogste niveau in ruim 15 jaar tijd zijn.

De bank denkt dat dit jaar elk kwartaal in Nederland meer dan 100.000 mensen werkloos raken. Dat zijn er meer dan net na de vorige recessie in 2009. Bedrijven hebben weinig reserves en laten personeel daardoor bij tegenslag eerder gaan dan bij de vorige recessie. Bovendien verdwijnen er banen bij de overheid door bezuinigingen.

 
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.