Werkloosheid loopt op

0

De daling van de werkloosheid in Nederland is in november tot staan gebracht. Na een geringe terugloop in september en oktober was er in november een lichte stijging met 3000 mensen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

In totaal zaten afgelopen maand 630.000 Nederlanders werkloos thuis, ofwel 8 procent van de beroepsbevolking. Van mei tot en met augustus daalde de werkloosheid nog sterk. Maar de afgelopen maanden is het werkloosheidcijfer nauwelijks meer veranderd. Er gingen wel meer mensen weer aan het werk, maar er meldden zich ook meer mensen op de arbeidsmarkt die niet allemaal direct een baan vonden.

De jeugdwerkloosheid blijft voorlopig steken op 14 procent. In november waren 114.000 jongeren op zoek naar werk, hetzelfde aantal als in oktober. Het aantal werkenden tot 25 jaar is wel toegenomen.

Mirjam Sterk, de door het kabinet aangestelde ambassadeur jeugdwerkloosheid, benadrukt in een reactie dat de jeugdwerkloosheid nog steeds veel te hoog is. Ook als de economie aantrekt, duurt het volgens Sterk nog even voordat de arbeidsmarkt zich herstelt en werkgevers nieuw personeel durven aan te nemen.

Afgelopen maand kwamen er ook meer WW’ers bij. Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in november met 6000 is toegenomen tot 425.000. Vooral aan jongeren werden meer uitkeringen verstrekt (bijna 7 procent meer). Ook per sector zijn er verschillen. Vanuit de landbouw groeide het aantal WW’ers met 14,5 procent, terwijl voor het onderwijs juist sprake was van een daling van 6,1 procent.

Internationaal gezien blijft de werkloosheid volgens het CBS relatief laag. Volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) kwam deze in november uit op 6,5 procent van de beroepsbevolking. Dit is even hoog als in oktober. In de eurozone ligt dit percentage op 11,5 procent in de Europese Unie als geheel op 10 procent. Met circa 5 procent was de werkloosheid het laagst in Oostenrijk en Duitsland.

Bron: ANP

Lees ook: Opgeleid voor werkloosheid en Werkloos goed voor je carrière

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.