Werkloosheid jongeren gedaald

0

De werkloosheid in Nederland is in augustus, na maanden van stijging, gedaald. De werkloosheid nam met 11.000 personen af en kwam uit op 683.000. De daling kwam bijna geheel voor rekening van jongeren.

Dat hebben UWV en het CBS donderdag bekendgemaakt.

De werkloosheid kwam in augustus uit op 8,6 procent. Volgens de internationale ILO-definitie lag de werkloosheid in augustus op 7 procent.

Leeftijdsgroepen

Het aantal werklozen onder de 24 jaar kwam in augustus uit op 137.000 tegenover 148.000 een maand eerder. Senne Janssen, econoom bij het CBS tegenover ANP: ‘Het was prachtig weer in augustus. De terrassen zaten vol. Daardoor vonden jongeren makkelijker een bijbaan. Bovendien zien we aan de inschrijvingen op hogescholen en universiteiten dat momenteel meer jongeren ervoor kiezen door te studeren en dus geen werk zochten.’

Het aantal werklozen lag in augustus in de leeftijdscategorie 25-44 jaar het hoogst met 292.000. Bij 45- tot 64-jarigen kwam de werkloosheid in augustus uit op 254.000.

Tegenstrijdig
Het CBS corrigeert de werkloosheidscijfers voor dergelijke seizoensinvloeden, die altijd optreden in de zomermaanden, maar die waren volgens Janssen dit jaar sterker dan gemiddeld. Hij acht de kans dan ook groot dat de afname van de werkloosheid ‘incidenteel’ is. ‘Andere arbeidsmarktindicatoren, zoals uitzenduren en vacatures, wijzen absoluut nog niet op een verbetering’, aldus de econoom. Wel stelt het CBS vast dat de stijgende trend van de werkloosheid aan het afvlakken is. De afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 8000 werklozen per maand bij. ‘Dat waren er eerder dit jaar nog 20.000 per maand’, zei Janssen.

WW-uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen is in augustus wel toegenomen. Met een stijging van 5.000 kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 399.000. Het gaat hier om een stijging van 1 procent op maandbasis. Ten opzichte van augustus 2012 is er sprake van een stijging van 31 procent. Het WW-cijfer wordt niet voor seizoenen gecorrigeerd. In augustus werden 54.000 nieuwe uitkeringen verstrekt en 50.000 WW-uitkeringen beëindigd. De meesten werden beëindigd vanwege werkhervatting, zo laat UWV weten.

 

‘We zijn er nog niet’

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft tegenover ANP laten weten blij te zijn met ‘iedere daling van de werkloosheid en met iedereen die een baan vindt’. Hij waarschuwt tegelijk dat er nog te veel mensen aan de kant staan. ‘We zijn nog niet uit de crisis. De komende tijd zetten we alles op alles om mensen aan het werk te houden en te krijgen.’

ANP / UWV

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.