Werkloosheid Iranïers en Somaliërs erg hoog

0

De werkloosheid onder Iraanse, Somalische, Afghaanse en Iraakse migranten is erg hoog. In 2009 lag die op 20 procent bij Iranïers, 33 procent bij Somaliërs en 28 procent bij Afghanen en Irakezen.

Het werkloosheidspercentage onder de klassieke migrantengroepen (onder anderen Surinamers en Marokkanen) lag toen tussen 10 en 12 procent. Bij autochtonen was dat rond 4 procent.

Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over deze vier vluchtelingengroepen. Dat is grotendeels gebaseerd op een enquête onder ongeveer duizend personen uit elke groep. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had om het rapport gevraagd.

Uit de studie blijkt verder dat Iraanse migranten in Nederland erg hoog zijn opgeleid. 41 procent heeft een opleiding in het hoger onderwijs afgerond. Dat is hoger dan onder autochtonen (28 procent). Van de Iraanse leerlingen die in 2009 in het derde jaar van de middelbare school zaten, zat 49 procent op de havo of het vwo. Onder autochtonen was dat 48 procent.

Somaliërs daarentegen hebben een lage opleiding. Van hen heeft slechts 5 procent een opleiding in het hoger onderwijs afgemaakt, 58 procent heeft hooguit basisonderwijs gehad. Afghanen en Irakezen zitten wat het opleidingsniveau betreft tussen Iraniërs en Somaliërs in.

De vier vluchtelingengroepen gaan vaak om met autochtonen. Het percentage personen dat evenveel of meer contact heeft met autochtonen dan met mensen uit de eigen groep, varieert tussen 59 en 73. Dat is hoger dan bij Turken of Marokkanen. Volgens de onderzoekers komt dit mogelijk doordat die groepen groter zijn en zij dus minder snel mensen met een andere etnische afkomst ontmoeten.

Somaliërs zijn van de vier groepen het sterkst georiënteerd op hun religie (de islam). Zij hebben ook het vaakst een traditionele opvatting over de verhouding tussen mannen en vrouwen. Iranïers zijn het minst religieus. De opvattingen van deze groep over mannen en vrouwen verschilt maar weinig van die van autochtonen. Ook nu zitten Afghanen en Irakezen ertussenin.

In Nederland wonen ongeveer 38.000 Afghanen, 52.000 Irakezen, 31.000 Iraniërs en 27.000 Somaliërs. Samen vormen zij 8 procent van de niet-westerse bevolking.

Lees ook:
> Minder vluchtelingen aan het werk door crisis
> Pardonproject helpt vluchtelingen aan werk
> ‘Organisatie kan niet meer om diversiteit heen’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.