Werkloosheid gestegen tot boven half miljoen

5

De werkloosheid is in Nederland in juli gestegen tot 6,5 procent.

Meer dan een half miljoen mensen zijn nu werkloos. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het aantal WW-uitkeringen nam in juli toe met ruim 7.000 tot 298.000, blijkt uit cijfers van uitvoeringsinstantie UWV. In vergelijking met juli vorig jaar bedraagt de stijging 17,5 procent.

De werkloosheid vertoont al meer dan een jaar een stijgende lijn. De instroom van personen die hun baan verliezen nam toe. Daarnaast vinden relatief weinig werklozen ander werk.

Ook in 2004 en 2005 was de werkloosheid naar verhouding hoog. Het aantal werklozen bleef toen echter onder de 500.000. Vergeleken met toen zijn er meer mannen werkloos. Ook het aantal oudere werklozen ligt hoger. Er zijn minder vrouwen en mensen onder de 45 jaar werkloos.

Het aantal WW-uitkeringen groeide het afgelopen jaar relatief het meest onder jongeren. Er zijn nu 54 procent meer jongeren met een WW-uitkering dan een jaar terug. Het aantal WW-uitkeringen steeg naar verhouding het meest in de bouw. Ook in de gezondheidszorg en de uitzendsector was er een toename. Regionaal deed zich de grootste stijging voor in Overijssel en Zeeland.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. En toch en toch: heb ik het gevoel dat er steeds meer ouderen de dupe worden van het beleid van deze regering, van Europa. Sterker nog: ik zie het gewoon gebeuren in mijn directe omgeving. De rekening van de crisis wordt neergelegd bij d mensen die 30, 40 jaar of nog meer werken en Nederland groot gemaakt hebben. En dan gaat het wel om mensen van 55 jaar en ouder die 40 jaar gewerkt hebben keurig netjes al hun premies hebben betaald. Ook voor de VUT-regeling waarvan ze geen cent terug zien. Sterker nog ze moeten langer door werken. Ik vraag me dus vaak af waar de jongeren over zeuren: het is nog nooit anders geweest dan dat een generatie betaalde voor de generatie voor hen. Ook de politiek schijnt dat niet te beseffen en wil juist die ouderen wederom pakken door een kortere ww-periode in te voeren. Ik denk dat ze moeten beginnen met het stopzetten van de wachtgelden van politici. Zij krijgen wel weer een baan, is de praktijk: burgemeester, directeur van de bank (Zalm, bijv.) en noem maar op.

 2. 500.000 een mijlpaal? Het ijkpunt?
  Beter gebruikt men alleen percentages om mee te vergelijken. Immers de populatie in Nederland is sinds 2004 met ongeveer 500.000 mensen toegenomen. Absolute getallen vergelijken in de tijd vertekent het beeld.

  500.000 in 2004 kan in verhouding wel meer zijn dan de 500.000 plus in 2012.

  AB

 3. De cijfers zijn schokkend, maar zijn eigenlijk nog niet eens een feitelijke weergave. Nederland kent een zeer groot aantal ZZP-ers, waarvan er erg veel zonder opdracht. Als deze mee worden genomen zijn de cijfers nog veel schokkender!

 4. Inderdaad vergeet de ZZO-ers (Zelfstandigen Zonder Opdracht) niet. 6,5 % van 650.000 is minstens 40.000 erbij. En dat is een euforische schatting.

 5. Beste JEdV, het is goed mogelijk dat ouderen de dupe worden van dit beleid, maar niet alleen ouderen. Ik ben 41, heb vanaf mijn 17 mijn hele leven fullltime of minstens 32 plus uur gewerkt en studies ernaast gevolgd met een neurologische aandoening, en dus de maatschappij nooit iets gekost, maar kom nu ook niet aan de bak. Ook ik heb netjes mijn premies betaald, altijd hardnekkig blijven werken ook al was het toen `done`om je wel de wao in te praten, maar ook mensen zoals ik zijn nu de dupe van het overheidsbeleid. Ook al heb ik dan nog ?maar?24 jaar gewerkt. Wat ik ook vreemd vind is dat het UWV je verplicht te solliciteren op banen die op 2 uur enkele reisafstand (auto) van je werk liggen in combinatie met dat je werk moet accepteren dan gelijk ligt aan je inkomen: Omdat alleen nog OV reisabonnementen worden vergoed en werkgever niet verplicht zijn tot het betalen van reiskostenvergoedingen, kan je daardoor dubbelop moeten inleveren: op je inkomen EN verhoogde kosten. Dat is nog maar ??n voorbeeld, als goedwillende hardwerkende burger wordt je aan alle kanten gepakt, in mijn mening d? manier om een economie om zeep te helpen. Wat dat betreft pakken ze het in Duitsland een stuk doordachter aan.