‘Werkloosheid deels schuld van kabinet’

2

Het kabinet moet de stormbal hijsen vanwege de hoge werkloosheid. Het heeft tot nu toe vooral de verkeerde dingen gedaan om het vertrouwen te herstellen en de economie uit het slop te halen. Dat zegt econoom Sweder van Wijnbergen naar aanleiding van de economische cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag publiceerde.

‘Dit is geen goed nieuws. De recessie begint echt aan te tikken’, reageert hij op de verontrustende cijfers. Van Wijnbergen wijt de problemen voor een belangrijk deel aan het kabinetsbeleid. ‘Dit kabinet doet echt alles verkeerd, het is incompetent en er wordt ongebruikelijk weinig nagedacht’, steekt de econoom zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken.

Van Wijnbergen haalt ongemeen fel uit naar minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. ‘Hij mag inmiddels een deel van de werkloosheid aan zichzelf wijten’, zegt de econoom. Het plan van de bewindsman om de kansen op werk te vergroten door ‘het investeren in onderwijs, met innovatie en met het beteugelen van de crisis in Europa’ noemt van Wijnbergen ‘holle clichés’.

Ontslagrecht

‘De regering moet de woningbouw en de arbeidsmarkt stimuleren, maar doet het tegenovergestelde’, stelt hij. De versoepeling van het ontslagrecht zorgt voor veel oudere werklozen die niet meer aan de bak komen volgens Van Wijnbergen. Het kabinet zaait daarmee volgens hem grote onzekerheid. Ook het woonakkoord werkt averechts, aldus de econoom. ‘Het kabinet voert een oorlog tegen de wooncorporaties terwijl ze de enige zijn die nog wat bouwen’, zegt Van Wijnbergen, die vindt dat tenminste de heffing voor de corporaties moet worden teruggedraaid.

Als de regering de economie uit het slop wil halen moet ze de werkgelegenheid stimuleren met gericht arbeidsmarktbeleid, aldus Van Wijnbergen. ‘Je moet dan denken aan loonsubsidies en arbeidstijdverkorting, zoals in 2009 is gedaan’. De beperkte overheidsfinanciën zijn volgens hem geen excuus om dat na te laten. ‘Verdere beperking van de subsidie van de hypotheekrente kan vele miljarden opleveren’, stelt hij.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Glenn van der Burg op

  De oplossingen zitten volgens mij niet meer in grote macro-eonomische maatregelen. Het systeem op de arbeidsmarkt piept en kraakt. We moeten op een andere manier naar werk gaan kijken waarbij gezamenlijkheid, zekerheid en flexibiliteit hand in hand kunnen gaan zonder dat het leidt tot vastroesten, grote risico’s voor werkgevers en fragmentatie voor werknemers.

  Er is ongelofelijk veel werk dat blijft liggen, maar dat werk vormt geen banen. Als dat fragmentarische werk nu anders georganiseerd wordt, dan is er nog veel werk te vinden en waarde te creeren.

  Kijk ook op mijn blog glennvanderburg punt nl

 2. Ton Westphal op

  Het is zo vaak de verkeerde discussie. Het spijt mij, maar er is werk genoeg. Met bijna 100.000 onvervulbare vacatures. Iedereen weet het, toch?, maar er gebeurt niets… Bijvoorbeeld:

  – complete herscholing;
  – bijscholing;
  – baangericht opleiden.

  En bepaaldelijk de verplichting om te werken voor je geld. Ouderwets h?? Maar in dit tijdsgewricht feitelijk niet meer dan (het nieuwe) normaal, terwijl we links en rechts een “Polenprobleem” hebben en andere zorgen over Oost-Europese werknemers.