Werkloos goed voor je carrière

0

Een gat in je CV door werkloosheid is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Ik ben er van overtuigd dat het merendeel van de mensen die werkloos zijn geweest, een enorme persoonlijke groei hebben doorgemaakt. Helaas lijkt die ervaring niet onderkend te worden bij werkgevers en zijn sollicitanten huiverig om deze ervaring te benoemen. Een gemist kans voor beide partijen.

Taking steps is easy, standing still is hard*

Zoals het een goed generatie Y’er betaamt ben ik gaan googelen welke tips er worden gegeven aan mensen die een tijdje werkloos zijn (geweest). Een mooi voorbeeld hoe je deze ‘schandevlek’ zou kunnen omzeilen is het voorbeeld van de afgestudeerde masterstudent in de natuurkunde op Intermediar. Een professionele loopbaancoach adviseert de man om op tactische wijze het gat in zijn CV te verbergen. De tips luiden bijvoorbeeld om te noemen dat je vrijwilligerswerk bent gaan doen of een studie hebt opgepakt, allemaal met de intentie om de werkloosheid te verbloemen.
Niet alleen op Intermediair, maar nagenoeg alle adviserende deskundigen negeren het positieve effect dat een periode van werkeloosheid met zich mee kan brengen. En dat is zonde, want met enige reflectie kan een periode van werkloosheid wellicht de meest leerzame periode uit je carrière worden.

Ook mijn eigen vriendin Sanne heeft dat ondervonden. In juli vorig jaar is zij afgestudeerd in Regional Development and Innovaton (HBO). Na een eigen project te zijn gestart en diverse bijbaantjes te hebben gehad vond zij het na een half jaar tijd om op zoek te gaan naar een baan in haar vakgebied. Al snel merkte ze als starter op de arbeidsmarkt dat ze via de gebaande paden van de sollicitatieprocedures niet veel kans maakte. Het besef dat je één van de zovelen bent om vervolgens niets meer te horen of subtiel afgewezen te worden lijkt op geen enkele manier bevorderlijk en al helemaal niet motiverend.

Werkloos zijn: goede ervaring

In dit proces word je namelijk constant met jezelf geconfronteerd en met vragen die zowel tot persoonlijke als professionele ontwikkeling leiden. De kunst is dan ook om elke met passie geschreven brief, uitnodiging tot gesprek en aangepaste cv weer als een stap verder te zien. Jij kunt namelijk na al dat gemijmer op de bank en de vele sollicitaties wel vertellen hoe je je leven in wilt richten, wat je van je werk verwacht en waarom je dus bij dat specifieke bedrijf je carrière wilt beginnen of voortzetten. Dit zijn waardevolle lessen en ervaringen die het benoemen en de erkenning zeker waard zijn.

Deze ervaring heeft bovendien niet alleen mijn vriendin veel geleerd, maar ook ikzelf heb ervan geleerd: niet alleen sollicitatietips zijn handig, maar  in gesprek gaan over wat er door haar hoofd heen ging en helpen daarop te reflecteren is vooral behulpzaam. Vandaar de boodschap van deze blog. Sinds september heeft Sanne een betaalde stage in haar vakgebied, mede mogelijk gemaakt door de Startersbeurs (een fantastisch initiatief van CNV Jongeren, FNV jong en de universiteit van Tilburg) en zij is vastbesloten om die tot een succes te maken. Maar hoe blij zij ook is dat ze weer aan het werk kan, het afgelopen jaar heeft zij achteraf gezien voor geen goud willen missen.

* Uit het nummer ‘You’ve got time’ van Regina Spektor

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.