Werkgevers willen nu redding bouw

2

Het kabinet moet nu een doorbraak forceren om de bouw- en woningmarkt te redden. VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes doet daartoe een oproep in een vraaggesprek met het Het Financieele Dagblad dat zaterdag verschijnt.

De werkgeversvoorman wil dat het kabinet twee onafhankelijke deskundigen benoemt die banken en pensioenfondsen bij elkaar brengen zodat die ‘substantieel’ gaan beleggen in woninghypotheken. Brancheorganisatie NVB Bouw deed twee weken geleden ook al een klemmend beroep op de politiek om snel actie te ondernemen om het tij te keren.

Wientjes wil verder dat het kabinet en vakbonden helpen om de kredietkraan naar bedrijfsleven en woningkopers open te zetten. Hij op zijn beurt is bereid te onderhandelen met de vakbonden over een langere WW-duur en over het ontslagrecht, waar de scherpste kanten vanaf zouden kunnen. ‘Het irriteert me dat iedereen om de hete brij heen draait’, zegt hij. Ook vindt hij dat het afgelopen moet zijn met het ,bashen’ van banken, die nodig zijn voor financiering. De banken worden volgens hem belast door een stapeling van zwaardere kapitaaleisen en bankbelastingen.

Premier Mark Rutte liet deze week nog weten dat hij niet extra wil investeren in de bouw om die sector tijdens de huidige crisis te ondersteunen. Volgens hem is in het verleden gebleken dat het stimuleren van specifieke sectoren ‘te weinig en te laat effect’ heeft, maar wel extra geld kost.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei vrijdag voor de ministerraad dat het kabinet veel maatregelen neemt voor de woningmarkt en er zelfs een aparte minister (Stef Blok) voor heeft aangesteld. Volgens Kamp brengen de maatregelen de huurmarkt en de koopmarkt in beweging en is er nu voor jaren duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek. ‘De woningmarkt en de situatie in de bouw is voor ons een grote zorg en daarom geven wij daar als kabinet aandacht aan en is er een speciale minister die zich ermee bezighoudt.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Om de hete brij heen draaien?
  Het meest gebruikte argument voor het vast zitten van de woningmarkt is dat mensen de hypotheekrenteaftrek discussie afwachten.
  Maar tel eens bij elkaar op: aantal WW-ers, aantal WAO/WIA-ers, Wajongers, bijstand, sociale werkplaatsbanen, zzp-ers onder minimum, niet geregistreerde werkzoekenden, aantal uitzendkrachten, medewerkers met contracten voor bepaalde tijd, ??noudergezinnen, etc. Gooi daar overheen de versoepeling van het ontslagrecht, verdere uitbreiding van dde flexibele schil en en het nivelleren van voornamelijk de middengroep, etc.
  Kom je dan uit op de (retorische) vraag: willen we of kunnen we niet kopen?

 2. Mensen zitten nergens meer op te wachten. Totaal apatisch zitten wij met ons allen te wachten. Wij geven geen geld meer uit, niet aan huizen, niet aan auto’s, niet aan andere zaken.

  Een paar boodschappen en daar houdt het dan wel mee op.

  Geld moet rollen. Als geld niet rolt, dan rolt er niets.

  Het doempraten van overheid in Nederland is de grote oorzaak van alle ellende. Er onstaat een neergaande spiraal.

  Mensen kopen niets, minder productie nodig, mensen worden ontslagen, mensen hebben minder te besteden, er wordt minder gekocht, minder productie nodig, mensen worden ontslagen etc etc.

  En mensen die ontslagen worden krijgen, terecht natuurlijk, een uitkering. Dat kost ook geld.

  Tot overmaat van ramp gaat diezelfde doempratende overheid de mensen ook nog eens uitpersen. Geen idee wanneer de pers klaar is. Gevolg is wederom dat mensen gaan potten en niets meer uitgeven. Geld sparen voor slechtere tijden. En dat leidt weer tot…