Werkgevers willen fitte werknemers

6

Werkgevers nemen steeds vaker alleen mensen aan die er fit uitzien. Dikke of ongezond ogende sollicitanten worden vaker afgewezen, ook al hebben ze ongeveer hetzelfde cv als gezond ogend ogende kandidaten, stelt Uitzendbureau Olympia in het AD.

Volgens commercieel directeur Bubberman zijn werkgevers kritischer door strengere wet- en regelgeving. Bedrijven moeten bijvoorbeeld sinds begin dit jaar betalen voor flexwerkers die ziek worden net voor hun contract afloopt.

‘De kans dat iemand die niet fit oogt ziek wordt, schatten bedrijven hoger in. En dus  houden ze hem liever buiten de deur’, zegt Bubberman. Maar volgens de directeur zullen bedrijven ontkennen dat ze dit doen vanwege discriminatiewetgeving.

Het uitzendbureau maakt ongezonde sollicitanten bewust van het feit dat werkgevers de voorkeur geven aan fitte concurrenten. ‘Zo spreken we ook mensen aan die steeds te laat komen. Anders kun je er zeker van zijn dat je contract niet wordt verlengd.’

Bron: AD.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Ja. En de Paus is katholiek. Open deurtje. Wat zullen we nu weer eens onderzoeken?

 2. Milco de Frel op

  Goed om te lezen dat werkgevers de fitheid van personeel belangrijk vinden. Maar wie zegt dat lichamelijk fit ogende mensen ook mentaal fit zijn? Vanuit mijn vakgebied (pensioen- en financiën) hebben ook lichamelijk fit ogende mensen financiële problemen en zijn ze mentaal niet zo fit als ze eruit zien. Voor mentale fitheid zouden werkgevers meer oog voor moeten hebben. Zie ook http://www.verzuimkostenmeter.nl

 3. Hans Lindeboom op

  Natuurlijk, en mede in relatie tot Milco, maar dan ook in het bedrijf de arbeidsomstandigheden voortdurend optimaliseren en daar wil het wel eens ontbreken.

 4. Ik ben zelf een ‘dikkertje’ en meld me nooit ziek op het werk, tenzij het een hevige griep is. Die heb ik de afgelopen 10 jaar slechts een maal gehad.
  Ik zou dus niet worden aangenomen door mijn gewicht, terwijl een fitter persoon wellicht vaker last heeft van een griepje… Wat een onzin!

 5. Hans Lindeboom op

  @ J. Kok, waar het hier om gaat is de selectie in het sollicitatiegesprek. Blozend gezonde sollicitanten krijgen kennelijk de voorkeur. Dat is een onderhuids mechanisme waar weinig tegen te doen valt, hoewel het begrip discriminatie natuurlijk wel om de hoek komt kijken. Het zou geen selectiecriterium mogen zijn.

 6. A.F. Bongers op

  Wanneer werkgevers op fitheid sollicitanten screenen, welke verplichtingen hebben de werkgevers en werknemers dan tijdens de loopbaan? Zijn er dan voldoende actieplannen, vastgelegd in een Arboconvenant om dit te stimuleren? Ik in hoeverre is dit fiscaal toegestaan? Zie hiervoor o.a. hrkiosk