‘Werkgevers willen bezuinigen op veiligheid’

0

Veel werkgevers willen af van afspraken om mensen gezond en veilig te laten werken, stelt FNV. De vakbond zet de laatste tijd onder meer in op het terugbrengen van de hoge werkdruk in diverse branches, maar voelt zich daarbij tegengewerkt door werkgevers.

‘Met name grote winstgevende bedrijven worden vaak geleid met een boekhoudersmentaliteit: de kosten voor werk zo laag mogelijk houden en de uitkering van aandeelhouders zo hoog mogelijk’, aldus FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn.

FNV heeft naar eigen zeggen toch voor een fors aantal mensen goede cao-afspraken kunnen maken. In de cao’s waarbij de bond betrokken was gingen de lonen met dik 1,6 procent omhoog. In een derde van de gevallen zijn daarbij afspraken gemaakt over meer baanzekerheid. Zo heeft FNV op verschillende plekken een maximum aan de inhuur van tijdelijk personeel kunnen afspreken.

De bond constateert wel dat er om goede cao-afspraken te maken steeds meer acties nodig zijn. Afgelopen maanden legden onder meer metaalwerkers, beveiligers en medewerkers van ov-bedrijven tijdelijk het werk neer. Werkgeversvereniging AWVN meldde eerder deze week dat er de laatste tijd toch relatief weinig is gestaakt. De organisatie telde in dit jaar tot nu toe zeven stakingen, beduidend minder dan gebruikelijk.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.