Werkgevers vrezen slap college Almere

0

De werkgevers in Flevoland vrezen een krachteloos college in Almere als gevolg van de grote winst die de PVV in de stad boekte. Dit gaat ten koste van ambitieuze plannen van de groeiende gemeente.

Dit zei voorzitter Meine Breemhaar van de werkgeversorganisaties VNO-NCW Flevoland en MKB Flevoland donderdag in reactie op de verkiezingsuitslag in Almere.

Volgens Breemhaar leeft er onder ondernemers angst dat grote projecten vertraging oplopen als een grote regenboogcoalitie niet daadkrachtig kan optreden. ‘Er bestaat grote huiver dat de stad tot stilstand komt met een bij elkaar geraapt college van partijen die tot elkaar veroordeeld zijn om de PVV het hoofd te bieden’, aldus Breemhaar.

Nieuwe banen

‘Er moet veel gebeuren in Almere, waar een eendrachtig college voor nodig is, ook richting Den Haag. Zo wil Almere tot 2030 100.000 banen creëren. Dat is enorm belangrijk voor de economische bloei van de stad. Ook staan we op het punt een grote hbo-instelling, en misschien wel een universiteit, te realiseren. Met een zwak college dreigt vertraging in deze ambitieuze plannen voor Almere.’

Breemhaar voorspelt moeizame collegeonderhandelingen nu de PVV met negen zetels in één klap de grootste partij in Almere is geworden. Als gevolg het forse verlies van de PvdA vormt de huidige coalitie van CDA, PvdA en VVD geen meerderheid meer in de raad, die 39 zetels telt.

Werkgelegenheid

‘De kans bestaat dat de interne strijd in het gemeentehuis groter wordt dan de ambities voor meer werkgelegenheid en groei van de stad. Die angst van ons is reëel’, vervolgt Breemhaar.

‘Dit probleem klemt temeer, omdat de landelijke PVV op economisch gebied geen deuk in een pakje boter slaat. In Den Haag hebben ze zich opgesteld tegen alles dat goed is voor ondernemend Nederland’, reageert VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias.

Breemhaar verwacht niet dat de PVV in het Almeerse college komt: ‘D66 en de PvdA hebben zich landelijk erg tegen de PVV verzet en op lokaal niveau zie ik het CDA en de VVD ook niet samenwerken met de PVV.’

Elias: ‘Natuurlijk moet de PVV zijn verantwoordelijkheid nemen en in het college gaan zitten. Maar dan zal inderdaad blijken hoe vijandig ze staan tegenover ondernemers’.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.