Werkgevers positief over werkgelegenheid

0

Nederlandse werkgevers zijn positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Bijna 85 procent verwacht dat het personeelsbestand in 2010 en 2011 in hun bedrijf gelijk blijft of zelfs toeneemt.

Dit blijkt uit een enquete door UWV onder personeelsmanagers van middelgrote en grote organisaties. De vragen zijn voorgelegd aan ruim 2.000 deelnemers aan de UWV Werkgeverscongressen. Deze jaarlijks terugkerende congresreeks informeert werkgevers over het juist toepassen van de wetten en regels binnen de sociale zekerheid, zoals ontslag en ziekte.

De arbeidsmarkt toont slechts een voorzichtig herstel. Toch verwacht 45 procent van de ondervraagde bedrijven dat de vraag naar personeel dit jaar en volgend jaar zal groeien. Nog eens 40 procent denkt dat het personeelsbestand gelijk blijft. Een minderheid (15 procent) denkt minder mensen nodig te hebben.

Het bedrijfsleven ziet vergrijzing van het personeelsbestand als de grootse uitdaging voor hun bedrijf (38 procent), gevolgd door behoud van personeel (32 procent) en het opleiden van de medewerkers (17 procent). Opvallend genoeg ziet maar 13 procent werving van nieuw personeel als de belangrijkste opgave voor de komende jaren.

Een nieuw kabinet zou vooral prioriteit moeten geven aan het terugdringen van administratieve lasten, zo blijkt verder uit de enquete. 34 procent noemt dit als belangrijkste aandachtspunt, gevolgd door het ontslagrecht (28 procent) en regelingen voor de onderkant van de arbeidsmarkt (26 procent). Aan diversiteitsbeleid wordt relatief weinig waarde gehecht (12 procent).

De enquete is gehouden onder 2.200 HRM-managers, personeelsadviseurs en salarisadministrateurs van bedrijven met meer dan 150 werknemers. De uitkomsten van het onderzoek worden vandaag bekend gemaakt tijdens het werkgeverscongres in de RAI in Amsterdam. Daar lanceert UWV ook een nieuw werkgeversportal. Met de website, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met gebruikers, wil UWV nog beter inspelen op de informatiebehoefte van werkgevers. Meer informatie is te vinden op de website van UWV.

Lees ook:
>‘Nieuwe loonaangifte helpt bazen nauwelijks’
>Weer aanpassingen in nieuwe werkkostenregeling
>Tevreden medewerkers en winst
>Uitzendbureaus optimistisch over arbeidsmarkt

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.