Werkgevers over het begrotingsakkoord

0

De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het vrijdag na bijna 2 weken onderhandelen eens geworden met kabinet en coalitie over ingrijpende aanpassingen van de begrotingsplannen voor volgend jaar. Op enkele punten pasten ze het sociaal akkoord aan. Wat vinden werkgevers van het begrotingsakkoord?

De werkgeversorganisaties reageren kritisch op het begrotingsakkoord. ‘De overheid heft nog altijd te veel belasting bij ondernemers en burgers”, zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in een gezamenlijke reactie. Het akkoord verlaagt volgens hen de uitgaven van de overheid niet genoeg. ‘Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met 45 miljard euro gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie’, laten ze weten. Drastische wijzigingen van de afspraken over de begroting kunnen de sociale partners vergeten, zo zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Wat zijn de belangrijkste punten uit het vrijdag gesloten begrotingsakkoord? Lees de meest interessante maatregelen voor P&O-ers.

 

Bouw: 3000 banen

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland: Het lage btw-tarief voor renovatie wordt verlengd. Daarmee laat de politiek zien dat ze de noodzaak daarvan inziet, voor behoud van werk in de bouwsector. Dat geeft heel veel nieuwe woningeigenaren en corporaties de mogelijkheid om hun woningen te verbouwen, renoveren en vooral energiezuiniger te maken. Dat is prachtig in lijn met het recente Nationaal Energieakkoord. In 2014 krijgt de bouw daardoor niet te maken met een omzetdaling van 40 miljoen euro, maar in plaats daarvan met een omzetstijging van 360 miljoen. Dat levert ook weer 3000 banen op.

Onderwijs: werkdruk verlicht
Wij zijn heel blij met het extra geld voor onderwijs”, zei een woordvoerder van CNV Onderwijs. Volgens CNV komt het geld bovenop de investering uit het onlangs gesloten Onderwijsakkoord. Lichtpuntjes voor de onderwijssector zijn volgens CNV Onderwijs het geld dat naar zomerscholen en kleine scholen gaat. Ook het extra geld voor onderwijsondersteunend personeel, zoals conciërges en onderwijsassistenten is wat CNV betreft goed nieuws omdat het de werkdruk voor leraren verlicht.

Defensie: pijn verzacht
Defensie is de laatste jaren hard getroffen door bezuinigingen. Zo verdwijnen er meer dan 14.000 functies. De militaire vakbonden zijn daarom blij dat in het akkoord tussen kabinet en oppositiepartijen over de begroting van volgend jaar is afgesproken dat Defensie er wat geld bij krijgt. Maar reden tot juichen is er zeker nog niet, zeggen ze in een reactie. De 90 miljoen die Defensie er vanaf 2015 structureel bij krijgt verzacht de pijn , aldus voorzitter Jan Kleian van de ACOM zaterdag. De krijgsmacht zal er niet aanzienlijk door verbeteren, de sloop wordt minder groot. Ook het openhouden van de militaire kazernes in Ermelo en Assen leidt tot vreugde, onder anderen bij commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar. In het Overijsselse Balkbrug is tevreden gereageerd op het openblijven van tbs-kliniek Veldzicht.

Zzp ers: uit gevarenzone
De Vereniging van zelfstandigen zonder personeel (VZZP) laat weten: Eindelijk zijn zzp ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd. De droge opsomming in de budgettaire afspraken zoals het structureel terugdraaien van de versobering zelfstandigenaftrek en – voor 2014 – het handhaven van het verlaagd btw-tarief, zijn de opstekers die veel zelfstandigen zonder personeel meer dan nodig hebben.

Autobranche: enorme klap
De belasting bij de aankoop van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) gaat omhoog door een strengere milieugrens. De RAI Vereniging vindt dat het kabinet de autobranche dupeert. Het broze herstel dat wij recent nog voorspelden (..) krijgt door deze maatregelen een enorme klap , aldus de RAI Vereniging.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.