‘Werkgevers ook verantwoordelijk voor huisvesting’

1

Werkgevers hebben een zekere verantwoordelijkheid voor de huisvesting van werknemers uit de voormalige Oostblok-landen. ‘Zij hebben baat bij deze mensen, die een nuttige bijdrage leveren aan de economie.’

Dat heeft ninister Eberhard van der Laan (Wonen) dinsdag gezegd. Van der Laan gaat binnen enkele weken om de tafel zitten met de Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en ondernemers die arbeidskrachten uit de voormalige Oostblok-landen in dienst nemen. Hij wil met onder anderen tomatenkwekers en aspergetelers praten over de huisvesting van de Midden- en Oost-Europeanen.

Van der Laan wil niet dat met de Midden- en Oost-Europeanen dezelfde fouten worden gemaakt als met de ‘gastarbeiders’ van weleer. Die kozen voor de goedkoopste huisvesting in de armste buurten, waar de oorspronkelijke bewoners zo veel mogelijk wegtrokken, plaatsmakend voor alweer migranten. De buitenlanders dachten kort te blijven, zoals de mensen uit de zogenoemde Midden- en Oosteuropese landen nu. ‘Dus bekreunen ze zich niet om hun straat. Ze doen de gordijnen niet eens open. Maar dan wordt zo’n straat een plek waar de dealers tevoorschijn komen’, aldus Van der Laan.

‘Het wordt een moeilijk klusje, maar we moeten erop af. Een fout kunnen we maken, maar het herhalen van een fout is erg.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Het hele gedoe met die Oostblokwerknemers is een bloody shame. De enige reden waarom deze mensen voor dat werk zo welkom zijn is dat ze goedkoop zijn, hard werken, nooit klagen en nooit ziek zijn. Die vele arbeidloze Nederlanders voelen zich trouwens te goed voor dat werk. Daar moet de overheid dan maar eens iets aan doen. Bovendien creeren we zo de problemen van morgen. Een potentiel kansloze onderklasse waarvan een aantal zich zullen bekeren tot crimineel gedrag waar wij vervolgens niets aan doen. Nederland ook in dit opzicht het suffertje van Europa.