Werkgevers licht positiever over werkgelegenheid

0

Werkgevers zijn iets positiever over de werkgelegenheidsverwachting voor het derde kwartaal 2011.

Dit is een van de conclusies van de nieuwe editie van de Manpower Arbeidsmarktbarometer.

Vooruitzichten
Het netto werkgelegenheidscijfer van +4% is 1 procentpunt hoger dan dat voor het tweede kwartaal van 2011. Ook in vergelijking met het derde kwartaal van 2010 bedraagt het verschil 1 procentpunt. In 6 van de 9 sectoren is het netto werkgelegenheidscijfer beter dan een jaar geleden. De vooruitzichten voor werk in alle negen sectoren en in drie van de vier regio’s (uitzondering is de regio West-Nederland) zijn positief. Voor deze Arbeidsmarkt-barometer zijn 752 Nederlandse werkgevers ondervraagd.

Nutsbedrijven en Zakelijke dienstverlening
Werkgevers in de sectoren Nutsbedrijven (+9%) en Zakelijke dienstverlening (+8%) rapporteren de meest positieve werkgelegenheidsverwachtingen voor het derde kwartaal.

Europese trend
Het netto werkgelegenheidscijfer voor de sector Productiebedrijven (+3%) is vergeleken met het tweede kwartaal met 7 procentpunten verbeterd en past aldus in de Europese trend waarbij vergeleken met vorig jaar het cijfer voor deze sector in 16 van de 20 landen verbetert. In de sector Bouw daarentegen (+4%) is een teruggang zichtbaar met 6 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal.

Voor het derde kwartaal van 2011 rapporteren de werkgevers in de regio Zuid-Nederland de hoogste werkgelegenheidsverwachting, namelijk +6%. In de regio West-Nederland wordt het enige negatieve netto werkgelegenheidscijfer gerapporteerd (-1%).

Netto werkgelegenheidscijfer
Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt vervolgens gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aantal werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun personele bezetting, groter is dan het aantal werkgevers dat het personeelsbestand verwacht te reduceren. Het netto werkgelegenheidscijfer is dus een indicator van de stemming op de arbeidsmarkt voor het komende kwartaal.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.