Werkgevers en vakcentrale reageren verdeeld op Lenteakkoord

0

De werkgevers vinden de harde ingrepen in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie pijnlijk, maar wel nodig om de financiële reputatie van Nederland overeind te houden. Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, was minder positief.

Jongerius vindt dat de partijen met het akkoord een mokerslag uitdelen aan alle mensen die hun baan kwijt zijn of de komende tijd zonder werk komen te zitten. Juist nu aan de ontslagbescherming morrelen, is dom. ‘We moeten bouwen aan vertrouwen, niet domweg de arbeidsmarkt slopen,’ aldus Jongerius.

Een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland heeft laten weten dat de werkgeversorganisaties het wel betreuren dat het pensioenakkoord dat het kabinet eerder met de sociale partners had gesloten, is gesneuveld. Ook enkele andere maatregelen in het Lenteakkoord willen ze nog eens goed onder de loep nemen. Het gaat vooral om de ingangsdatum van de btw-verhoging, die in oktober moet plaatsvinden, en het schrappen van de fiscale reiskostenvergoeding voor forenzen. Ook FNV is niet te spreken over deze laatste maatregel.

Verder zijn de werkgevers benieuwd naar de doorrekeningen van het Centraal Planbureau van de maatregelen.

Volgende week meer informatie over de afpraken over P&O-gerelateerde zaken in het Lenteakkoord.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.