Werkgevers doen volstrekt te weinig voor Participatiewet

5

Uit analyses van Participatiewerkt.nl blijkt dat er in de hele maand januari niet meer dan 20 vacatures zijn gepubliceerd waarin gericht wordt gezocht naar mensen die onder de normen van de Participatiewet vallen. En dat terwijl er dit jaar duizenden mensen aan de slag moeten komen.

De doelstelling van de Participatiewet is om binnen tien jaar 125.000 extra arbeidsgehandicapten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Stapsgewijs moeten werkgevers dus elk jaar meer mensen aannemen, dit jaar gaat het om ongeveer 8,5 duizend mensen. Wordt dat aantal niet gehaald, dan heeft het kabinet elk jaar opnieuw het recht om een dwingend quotum in te stellen. Sociale partners hebben zó weinig zin in zo’n verplichting, dat ze alles uit de kast hebben getrokken om het richtgetal van dit jaar te halen.

Weinig effect
Met vooralsnog weinig effect, constateert Geert-Jan Waasdorp van Participatiewerkt.nl. ‘Het is heel vreemd. Als je het woord participatiewet intikt, dan zijn er zeven maal méér vacatures voor mensen die zich met de doelgroep bezighouden, dan voor mensen die onder de doelgroep vallen. In dit tempo gaan we het richtgetal voor dit jaar nooit halen, en komt er dus al heel snel een quotum, ondanks de inspanningen van werkgevers- en werknemersorganisaties.’
Het argument dat deze doelgroep langs andere wegen wordt bereikt dan openbare vacatures, is onzin. Uit het onderzoek van Waasdorp blijkt namelijk dat het merendeel van de vacatures gevonden wordt via de UWV-route, en die vacatures zijn meegenomen in het onderzoek.’

Wel of niet gehaald?
Zal aan het eind van dit jaar blijken dat we het wel of niet hebben gehaald? Volgens Waasdorp spant het erom. ‘Als je ziet dat de sociale partners er werkelijk een halszaak van hebben gemaakt, en de resultaten zijn zó teleurstellend, dan houd ik mijn hart vast. Aan de andere kant zou het kunnen gebeuren dat werkgevers in het laatste kwartaal ineens heel veel garanties afgeven en intenties uitspreken. Ook kan het zijn dat uitzendbureaus straks heel hard aan het werk gaan om mensen te vinden. Hoe dan ook verwacht ik niet dat het gaat om duurzame banen.’

Wet deugt niet
Een van de problemen is dat de doelgroep is vergeten. ‘Hele congressen zijn volgepraat en websites volgeschreven, maar de doelgroep is nauwelijks geconsulteerd. We weten eigenlijk niet zo goed wat deze mensen precies nodig hebben.’

Een ander punt is dat de wet eigenlijk niet deugt, zegt Waasdorp: ‘Het idee om deze groep aan het werk te helpen is echt top! Maar de uitwerking deugt niet. Het is eigenlijk veel goedkoper om de boete te incasseren dan om iemand in dienst te nemen. Dat klopt natuurlijk niet. En waarom is het niet mogelijk om het quotum van een individueel bedrijf te verhandelen? Ik ken veel werkgevers die best hun sociale verantwoordelijkheid willen nemen, maar in hun specifieke sector gewoonweg niet in staat zijn om dat ook te doen. Mijn verwachting is daarom dat het eerstvolgende kabinet een streep zet door deze specifieke plannen en met een ander plan komt.’

Lees ook: Is HR klaar voor de Participatiewet? en Participatiewet: de belangrijkste rol voor HR

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

5 reacties

 1. Is dit een poging van de heer Waasdorp om zijn site bekender te krijgen?
  Er zijn behoorlijk wat initiatieven van en met bedrijven om mensen die door hun beperking een afstand hebben op de arbeidsmarkt werk te bieden. Dat gebeurt buiten de website participatiewerkt.nl om waar je voor het plaatsen van een vacature vanaf ?299 betaalt.

 2. Ruud van Gerrevink op

  Wat een onzin. Mensen met een beperking kunnen gewoon solliciteren op vacatures die aansluiten bij hun interesse en mogelijkheden.

  De enige reden om ‘alleen mensen met een beperking worden uitgenodigd om te solliciteren’ (een toegestane vorm van ‘discriminatie’?) in de advertentie te zetten in deze tijd, zou kunnen zijn om niet weer 250 reacties op 1 vacature te krijgen. Misschien niet eens zo een gek idee ….

 3. Geert-Jan Waasdorp op

  @john natuurlijk is het PR, maar het is ook realiteit. De tweede meest gebruikte kanaal door deze doelgroep om op zoek te gaan naar een baan is de vacaturesite (na het UWV). Welke site zou jij jouw opdrachtgevers adviseren om dan te gebruiken?

  Gr. Geert-Jan Waasdorp

 4. Geert-Jan Waasdorp op

  @ruud een andere reden zou kunnen zijn om de gestelde quota te halen c.q. aan te tonen dat je hier gericht inspanningen voor hebt gedaan…

 5. John Bosems op

  @Geert-Jan, dank voor je reactie.
  Wellicht is het handig om eens contact te leggen met initiatieven als Onbeperkt aan de slag https://onbeperktaandeslag.nl/ .
  Daar worden niet alleen internetplatforms gemaakt en vacaturesites ontworpen, maar zien werkgevers en kandidaten elkaar ook nog eens.
  ING doet er in ieder geval van harte aan mee!