‘Werkgever Kamp geeft slecht voorbeeld’

0

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken geeft het slechte voorbeeld als het gaat om het inhuren van schoonmaakbedrijven, vindt vakbond FNV Bondgenoten.

Kamp heeft de mond vol van ‘goed werkgeverschap’, maar zolang zijn eigen ministerie tegen bodemprijzen de kantoren laat schoonmaken, zullen de arbeidsomstandigheden van schoonmakers niet verbeteren, aldus de bond.

De vakbond overhandigde zaterdag een manifest aan Kamp op het Centraal Station van Utrecht. Dat gebeurde voor het oog van honderden schoonmakers, die naar Utrecht waren getogen om actie te voeren voor betere arbeidsomstandigheden.

,,De minister heeft boter op het hoofd. Hij stimuleert schoonmaakbedrijven om op kwaliteit te concurreren maar zijn eigen ministerie gaat vol voor de laagste prijs’’, zei Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

Het Utrechtse protest stond ook in het teken van de stakingsacties van vorig jaar. Toen wisten de schoonmakers door een paar weken te staken een loonsverhoging af te dwingen. Voor reizigers betekenden de stakingen vooral vuile en rommelige treinstellen. ,,Voor het eerst stapten schoonmakers massaal uit de onzichtbaarheid. Ze legden niet alleen de prijzenoorlog bloot, maar hielden de samenleving een spiegel voor”, aldus Meyer.

Werkgevers en opdrachtgevers in de schoonmaak zijn bezig met een code van ‘goed werkgeverschap’. Ook de overheid doet hier aan mee. Volgens de vakbond is de overheid met 11 procent van het schoonmaakwerk de grootste opdrachtgever in de sector. Later dit jaar volgt een plan van aanpak hoe de werkgevers de werkomstandigheden in de schoonmaakbranche willen opkrikken.

Lees ook:
> ‘Alleen geld telt bij schoonmaak’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.