Werkgever drukt personeelskosten liefst via mobiliteit

0

Als personeelskosten omlaag moeten, dan bezuinigen werkgevers het liefst op mobiliteit. Dat blijkt uit onderzoek door Human Capital Group. Het adviesbureau zag in de recente discussie rond Capgemini, dat aan zijn oudere werknemers vroeg om loon in te leveren, aanleiding om werkgevers te vragen hoe ze denken over besparen op personeel.

Het online onderzoek is in januari uitgezet onder 500 HR-professionals, waarvan de gegevens van 50 respondenten geanalyseerd zijn. Het meest gegeven antwoord op de vraag waarop werkgevers op personeelskosten te kunnen bezuinigen was mobiliteit, bijvoorbeeld in de vorm van een versobering van de leaseautoregeling of verlaging van de kilometervergoeding voor dienstreizen.

Beste manieren

De meeste werkgevers gaven aan dat het beste bespaard kan worden op de reis- en mobiliteitskosten (43 procent). Zo zouden medewerkers gevraagd kunnen worden te carpoolen en hun auto van de zaak in te leveren. Besparing voor huisvestingskosten zag 40 procent van de ondervraagden als iets waarvoor medewerkers begrip kunnen opbrengen. In verlaging van de overwerkvergoeding ziet 30 procent een plausibele oplossing.

Salaris

Bezuinigingen waarvan de meeste weerstand onder medewerkers verwacht wordt, en het minst makkelijk zijn te realiseren, zijn besparingen op pensioen en salaris. Voor deze maatregelen is ook vaak instemming van vakbonden of ondernemingsraden nodig. Een wijziging op de arbeidsvoorwaarden kan niet zomaar worden doorgevoerd in de arbeidsovereenkomst, tenzij een werkgever al in het contract heeft laten opnemen dit eenzijdig mag doen: dit heet een wijzigingsbeding. De werknemer is alleen verplicht zo n wijziging te accepteren als het gaat om een redelijk voorstel van de werkgever bij gewijzigde (financiële) bedrijfsomstandigheden .

Motivatie

Volgens het adviesbureau is het belangrijk om een juiste balans te zoeken tussen de besparingen en de wensen en drijfveren van de werknemers. Het is verstandig medewerkers te betrekken in het proces, bijvoorbeeld door een brainstormbijeenkomst voor alle medewerkers te organiseren en aan medewerkers te vragen of zij nog ideeën hebben hoe kosten bespaard kunnen worden in de onderneming en in hun dagelijkse werkzaamheden.

Beloningsonderzoek
Werkgevers kunnen meedoen aan het jaarlijkse Nationaal Beloningsonderzoek. Het is de achttiende keer dat het onderzoek naar nationale beloningsontwikkelingen en trends wordt uitgevoerd. Deelnemen is kosteloos, en organisaties krijgen een benchmark waarmee men de juistheid en marktconformiteit van het eigen beloningsbeleid kan vaststellen.
Bron: Human Capital Group

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.