Werkgelegenheid uitzendkrachten daalt verder

0

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is in Nederland vorige maand opnieuw gedaald.

Dat bleek dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

Het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren nam in de periode van 30 januari tot en met 26 februari (week 5 tot en met 8) met 5 procent af ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van uitzendbureaus daalde in deze periode met 3 procent. Beide dalingen waren even sterk als in de eerste 4 weken van het jaar.

In de industrie en de technische sectoren was circa 7 procent minder werk voor uitzendkrachten. In de voor de Nederlandse economie belangrijke administratieve sectoren nam de werkgelegenheid met 1 procent af.

De ontwikkelingen in de uitzendbranche worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de totale werkgelegenheid. Bij de eerste tekenen van economisch herstel worden vooral tijdelijke krachten aangenomen, bij tegenslag neemt het werk voor uitzendwerkers als eerste weer af. De uitzenduren vertoonden van de tweede helft van 2010 tot eind vorig jaar een stijgende lijn. Sinds begin dit jaar is sprake van een gestage daling.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de werkgelegenheid in Nederland dit jaar met 0,75 procent afneemt ten opzichte van 2011. De werkloosheid loopt daarbij naar verwachting op van 4,5 naar 5,5 procent van de beroepsbevolking.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.