Werkgelegenheid mkb neemt toe, productiviteitsgroei daalt

0
De werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf (mkb) neemt toe, terwijl de groei van de productiviteit en de toegevoegde waarde van het mkb afneemt. Hoe krijgt HR hier weer een stijgende lijn in?

Minder grote toenames

Het afgelopen jaar nam de productiviteit van het mkb met 1,3 procent toe. Dit is de laagste groei in vier jaar tijd. Dit meldt het CBS op basis van statistisch onderzoek voor het ‘Jaarbericht Staat van het MKB’ van het Comité voor Ondernemerschap. Hierbij wordt productiviteit uitgedrukt in de toegevoegde waarde per voltijdbaan. In het middenbedrijf kromp de productiviteit met bijna 1 procent. In het kleinbedrijf nam de productiviteit met 3,3 procent toe.

De toegevoegde waarde van het midden- en kleinbedrijf groeide wel, maar lager dan voorheen en lager in vergelijking tot het grootbedrijf. Zo groeide het kleinbedrijf (10 tot 50 medewerkers) met 7 procent het sterkst. Bij ZZP’ers bedroeg de groei 5 procent en het middenbedrijf (50 tot 250 medewerkers) groeide met 3 procent. Tot slot groeiden microbedrijven (2 tot 10 medewerkers) met 3,4 procent.

Meer werk binnen het mkb

Vooral de werkgelegenheid in het mkb nam sterker toe, wat sterk samenhangt met de economische groei in Nederland. Met een toename van 108 duizend arbeidsjaren droeg het midden- en kleinbedrijf 84 procent bij aan de werkgelegenheidsgroei door het bedrijfsleven. In totaal werken er 4,38 miljoen personen het mkb, een groei van 132 duizend. Hiervan zijn er 3,4 miljoen voltijdbanen. De meeste werkgelegenheid kwam er bij in het middenbedrijf. Het aantal werkenden groeide met 45 duizend, gevolgd door het kleinbedrijf met 39 duizend. De toename van de werkgelegenheid was het kleinst in het microbedrijf met 13 duizend. Het aantal ZZP’ers nam wel meer toe met 5 duizend werkzame personen.

Verbetering HR-strategie

Om de productiviteit en toegevoegde waarde hoog te houden, is het handig om een HR-strategie op orde te hebben. In grote bedrijven wordt de HR-strategie beschreven in dikke rapporten van dure consultants en hebben HR-strategen er een dagtaak aan. In het mkb is het vaak voldoende om geregeld met elkaar te gaan zitten om bewust te bedenken welke zaken nu moeten worden aangepakt om straks te kunnen komen waar men wil zijn. Met de HR-strategie maakt u een plan waarin doelen op de lange en/of de korte termijn zijn geformuleerd en de wijze waarop die doelen moeten worden bereikt staan beschreven. Hier wordt uitgelegd hoe u tot deze strategie voor het mkb komt.

Bron: CBS

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.