Werkgelegenheid kerken neemt drastisch af

0

De komende vijf jaar gaat 20 tot 25 procent van de 4800 kerkelijke medewerkers van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) met pensioen.

Het werk van deze professionals zal voor een deel worden overgenomen door vrijwilligers. Dat blijkt uit onderzoek van de vakbond CNV Kerk en Ideëel en werkgeversorganisatie Kerkrentmeesterlijk Beheer.


De werkgelegenheid bij de 2000 kerken loopt terug met 2,5 procent per jaar. Het ledental van PKN, nu nog 2,1 miljoen, daalt ongeveer even hard. Omdat het geld daarvoor ontbreekt, zien veel kerken af van het aantrekken van nieuwe professionals om de arbeidsplaatsen die vrijkomen door natuurlijk verloop op te vullen. Het onderzoek betreft 400 pastorale medewerkers en 4400 overige medewerkers, zoals kerkmusici en medewerkers bij de huishoudelijke dienst. Predikanten zijn buiten het onderzoek gehouden.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.