Werkgelegenheid jeugdzorg en welzijn krimpt sterk

0

De werkgelegenheid in de jeugdzorg, kinderopvang en welzijn neemt sterk af. Waar deze een aantal jaren geleden nog groeide, is er inmiddels sprake van een forse krimp, blijkt uit een sectoranalyse van het UWV.

Het rapport bevat zeer negatieve prognoses voor de genoemde sectoren als gevolg van hervormingen, krimpende budgetten en onzekerheid over het kabinetsbeleid. Zo is de verwachting dat het aantal banen in de jeugdzorg de komende jaren met een kwart tot een derde zal afnemen.

Kinderopvang
De werkgelegenheid in de kinderopvang zal dit jaar naar verwachting met 12 procent dalen. Het aantal banen in de welzijnssector neemt al af sinds 2008. Voor de komende jaren wordt rekening gehouden met een verdere krimp van 4,5 procent per jaar.

Competenties
In de branches staat tevens de kwaliteit van het personeel in de schijnwerpers. Zo is er in de kinderopvang veel aandacht voor veiligheid en gezondheid, en voor pedagogische ontwikkeling. De jeugdzorg en welzijn hebben te maken met nieuwe aanpakken, zoals Welzijn Nieuwe Stijl en de Transitie Jeugdzorg. Het vereist kennis van nieuwe doelgroepen en vaardigheden om mensen te helpen zelf verantwoordelijkheid te nemen.

ANP / UWV

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.