Werkeloosheidspercentage het laagst in 3 jaar

0

Waar de arbeidsmarkt in februari vorig jaar nog een absoluut dieptepunt bereikte, is deze nu alweer aardig opgekrabbeld. De afgelopen drie jaar is het aantal werklozen niet zo laag geweest als nu. Maar waar ligt dat precies aan?

Zowel kranten als websites plaatsen meer vacatures

Wie een vacaturepagina in de krant openslaat, heeft grote kans dat er ruimschoots keus is. Er is momenteel zoveel aanbod, dat de krant er zo’n 10 pagina’s bij op kan tellen om deze vacatures te tonen. Daarnaast gebeurt het plaatsen van vacatures ook steeds vaker online. Rachel Parratt, managing director van Monsterboard ziet het gedrag van de werknemers hierdoor veranderen. “Mensen zijn minder bang om van baan te veranderen. Tijdens de crisis zijn werknemers veel langer dan voorheen blijven zitten in hun functies, uit angst om werkloos te raken als ze van baan zouden wisselen. Nu zie je dat er meer vertrouwen komt in de arbeidsmarkt.”

Het aantal nieuwe vacatures stijgt

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar er zelfs 200.000 nieuwe vacatures bij kwamen. Het goede nieuws geldt helaas niet voor elke sector. Zo hebben de ambtenaren het meest te kampen met weinig vacatures. Voor de crisis waren hier nog 38 vacatures per duizend banen en nu nog maar 11. Het aantal vacatures binnen het onderwijs is nog niet optimaal, maar krabbelt langzaamaan weer terug. De meeste vacatures bevinden zich binnen de ICT-sector.

Minder werklozen

Februari vorig jaar kende een absoluut dieptepunt. Hier steeg het aantal werklozen naar 730.000. Terwijl dat aantal afgelopen juli nog 580.000 bevatte. Het werkloosheidspercentage komt daarmee op 6,5%. Wanneer er gekeken wordt naar leeftijdscategorieën is het opmerkelijk dat de 45- tot 55-jarigen en de 55- tot 65-jarigen nog duidelijk kampen met een hoog werkloosheidspercentage (5,5% en 8,4%). De laatste groep, 55- tot 65-jarigen, heeft nog helemaal geen vooruitgang geboekt in vergelijking met vorig jaar, aldus het CBS.

Uitzenduren op hoogste peil sinds 2008

Wanneer bedrijven weer in de mogelijkheid zijn nieuwe mensen aan te nemen, worden als eerst de losse krachten ingehuurd. De grootste stijging hierin was afgelopen mei te zien uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Toen steeg dit aantal naar 18% ten opzichte van het jaar ervoor. Hierin zijn met name de technische, administratieve en industriële sector erg gewild. Daarnaast wordt er uit voorzorg steeds vaker een langlopend contract gegeven in plaats van een vaste aanstelling, mocht er weer een crisis op de arbeidsmarkt uitbreken.

Bron: Volkskrant

Lees ook: Herstel arbeidsmarkt zet door en Herstel arbeidsmarkt niet in alle sectoren

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.