‘Werkdruk treinpersoneel te hoog’

1

Bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over de winterperikelen op het spoor hebben de vakbonden gezegd dat het personeel onder zware en soms onacceptabele omstandigheden heeft moeten werken.

‘Het personeel had vaak te weinig informatie om de reizigers goed te informeren. Het leek wel of er soms ’te weinig handjes’ waren om de problemen op te lossen.’

FNV Bondgenoten vindt dat er geen samenhangend geheel is op het spoor en dat elke partij op het spoor zijn eigen belang groter vindt dan dat van een ander. Die belangentegenstellingen komen vooral bij calamiteiten aan het licht. De bond wil dat de NS de concessie voor het hoofdnet krijgt, ook na 2015. Ook CNV Vakmensen is daar voor. ‘Dat schept duidelijkheid en geeft rust.’ De FNV wil geen lappendeken van spoorbedrijven. Niemand heeft nu het totale overzicht, zei Roel Berghuis van de FNV.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Marieke van Voorn op

    In de afgelopen twee jaar heb ik regelmatig met de trein gereisd voornamelijk op het traject Amersfoort-Utrecht en ik heb me vaak afgevraagd waar de conducteurs waren. Bijna nooit was er controle op dit traject en, hoewel ik het niet bijgehouden heb, ben ik ook maar 1 op de 3-4 keer gecontroleerd. Een ander voorbeeld: recent, op 18 december j.l. waren er wel enkele treinen, maar nauwelijks personeel, waardoor overvolle treinen waarin ik reisde stilstonden in Amersfoort, Amsterdam en Haarlem terwijl er naar mijn idee toch meer dan twee keer zoveel personeel dienst had gehad, wanneer er een normale dienstregeling was geweest.

    Ik ben ontzettend benieuwd naar wat er werkelijk aan de hand is tussen de NS, Prorail en andere belanghebbende partijen. Mijn bedrijf, Een Heldere Zaak, kijkt niet alleen naar de zichtbare zaken die aan het licht komen bij een calamiteit, zoals het artikel hierboven aangeeft. Wij kijken ook naar de onzichtbare processen, die maken dat iedere partij vasthoudt aan zijn/haar eigen belang in plaats van het gezamenlijke belang.
    Meer informatie treft u aan op eenhelderezaak.nl