Wereldwijd tekort aan vaklieden vertraagt groei

3

De economische groei kan schade leiden als bedrijven, overheden en brancheorganisaties niet gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van langetermijnstrategieën om het tekort aan geschoolde vaklieden te verlichten.

Dat zegt Manpower op basis van de Talent Shortage Survey, gehouden onder 35.000 werkgevers in 36 landen en regio’s.

Nu de economie weer aantrekt, moeten landen met een tekort aan vakkrachten een strategisch immigratiebeleid implementeren, waarschuwt Manpower in een nieuw World of Work Insight-paper met de titel “Strategische migratie: een kortetermijnoplossing voor het gebrek aan vakmensen”. Zo kunnen landen een mobiel werknemersbestand opbouwen en de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt overbruggen.
Het gebrek aan geschoolde arbeiders kan de voortgang van infrastructuurprojecten ernstig belemmeren en de groei van de nationale economieën in gevaar brengen. Om de economie gezond te houden en de groei van bedrijven te stimuleren moeten nationale regeringen werken aan langetermijnoplossingen voor dit probleem. Intussen kunnen ze het tekort verlichten door de mobiliteit van vaklieden te vergroten.

Arbeidsmigratie als oplossing

Volgens Jeffery Joerres, CEO van Manpower, is het van groot belang om toekomstig talent op te leiden en het tekort aan geschoolde arbeidskrachten te verlichten: ‘Alleen zo wordt economische groei op de lange termijn mogelijk. Door de hoge werkloosheid in veel landen is migratie een gevoelig onderwerp, maar dat neemt niet weg dat strategische migratie onvermijdelijk is om een wereldwijd bestand van geschoolde arbeiders op te bouwen en het huidige tekort te verlichten. In plaats van barrières tegen migratie op te werpen zouden landen positieve migratie gemakkelijker moeten maken. Door geschoolde arbeiders in staat te stellen te reizen naar de plaatsen waar ze nodig zijn, stimuleren ze de economische groei.’
Het tekort aan vakmensen is vooral nijpend in een aantal van ’s werelds grootste economieën, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Brazilië. Maar uit eerder onderzoek bleek dat men ook in Nederland moeite heeft met het vinden van ambachtslieden.

Andere oplossingen

Naast arbeidsmigratie als oplossing, moet ook gedacht worden aan het verhogen van de status van ambachtelijk werk. Momenteel hebben te weinig jongeren zin om ambachtswerk te doen, mede vanwege het tekort op carrièremogelijkheden en de lage financiële aantrekkelijkheid. Joerres: ‘Werkgevers moeten het ambacht weer de plek geven die het verdient. Ze moeten toekomstgericht zijn: proberen de vaardigheden die in de toekomst op dit gebied vereist zijn te voorspellen en daar nu al op te anticiperen. De werkeloosheid blijft wereldwijd te hoog, voornamelijk onder jongeren. Door trainingsprogramma’s aan te bieden en de ambachten te promoten als een aantrekkelijke loopbaanoptie kunnen werkgevers banen voor geschoolde arbeiders toegankelijk maken voor een grotere groep.’
Daarnaast is het belangrijk om de aansluiting van de technische opleidingen op de huidige eisen van de werkvloer te verbeteren. Momenteel komen teveel jongeren daar in de knel. Ten slotte is het belangrijk om internationale certificaten te ontwikkelen om de mobiliteit te versnellen. Ondanks dat de vereisten voor arbeid wereldwijd gelden, heeft internationale certificering volgens Manpower nog geen wortel geschoten. De meeste landen zijn primair gericht op handhaving van hun eigen pool van geschoolde arbeiders.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Let wel op de ketenregeling die van toepassing is op tijdelijke contracten. Omdat er maar 1 maand tussen zit (WW) wordt het contract per 1-2-2016 als 2e contract geteld. Want er ontstaat pas een nieuw keten als er een onderbreking is geweest van 6 maanden.

  2. Roxana Bottse op

    Dank je M Wagenaar daar had ik inderdaad al rekening mee gehouden.
    Ik denk ik gooi het vraagstuk nog even te midden van allemaal experts om mijn medewerker echt gerust te stellen dat dit allemaal gewoon mogelijk is voor haar. Dank voor je reactie!

  3. Djaya Nirghin op

    Het kan zelfs voordelig uitpakken als werknemer 56 jaar en ouder is en 1 maand WW uitkering heeft ontvangen. Dan heeft de werkgever recht op de premiekorting, als ze per 01-02-2016 in dienst komt. Voor de ketenbepaling wordt het inderdaad een tweede contract. Voor het ontstaan van een nieuw keten moet een onderbreking zijn van 6 maanden en 1 dag.