Wellicht nieuwe regels onmisbaar personeel

0

De tijdelijke regeling waardoor bedrijven meer kunnen selecteren welke werknemers ze willen behouden of ontslaan, stopt.

Maar minister Henk Kamp (Sociale Zaken) sluit niet uit dat er in tijden van crisis een aangepaste versie van komt. Kamp zei dat donderdag in de Tweede Kamer.

Het verruimde zogeheten onmisbaarheidscriterium is net als de deeltijd-WW in 2009 ingevoerd vanwege de economische crisis. Maar terwijl er veel vraag was naar de deeltijd-WW, is er van de andere regeling nauwelijks gebruikgemaakt.

In 2010 werden ruim 26.000 ontslagaanvragen ingediend. Daarbij is 84 keer een beroep gedaan op de regeling dat iemand zo belangrijk was voor het bedrijf dat hij beter niet kon worden ontslagen. Zo’n verzoek is in 27 gevallen gehonoreerd. Daar blijkt dus uit dat het voor werkgevers niet iets belangrijks is geweest. Ik denk dat we kunnen volstaan met de bestaande regeling, concludeerde Kamp.

Net als VVD, PvdA en SP steunt ook het CDA Kamp in zijn besluit om te stoppen met de tijdelijke verruiming. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wilde de maatregel niet afschrijven puur omdat er weinig gebruik van werd gemaakt, maar wil ook weten waarom werkgevers er weinig mee konden. Hij denkt dat dit soort maatregelen net de doorslag kunnen geven voor bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf.

Kamp erkende dat dit soort regels wel werkbaar moet zijn voor werkgevers. Hij sloot niet uit dat een aangepaste versie onderdeel kan zijn van een eventueel nieuw te maken pakket crisismaatregelen. De minister wil echter niet vooruitlopen op nieuwe maatregelen, aangezien juist alles op alles wordt gezet om een nieuwe crisis te voorkomen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.