Weinig vrouwen in gemeentebestuur

1

In de lokale politiek zijn vrouwen nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd.

Vooral in kleine gemeenten zijn er nauwelijks vrouwelijke wethouders en in de 13 Zeeuwse gemeenten is er geen vrouwelijke burgemeester. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In gemeenten met een inwoneraantal tot 20.000 inwoners is maar 1 op de 6,25 wethouders een vrouw, oftewel 16,5 procent. In gemeenten met meer dan 100.000 inwoners is dat 1 op de 4 (25 procent).

Opvallend is dat de kleinere gemeenten in 2009 nog prima scoorden voor de maatstaven van die periode. Toen was 1 op de 5 wethouders in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners een vrouw. Dat is nu het landelijk gemiddelde, maar daar zitten de kleine gemeenten dus ver onder.

Als het aankomt op vrouwelijke burgemeesters, geldt hetzelfde landelijke gemiddelde: 21 procent. Ook hier zijn echter flinke verschillen, met Zeeland als dieptepunt. De provincie is al sinds 2010 een volledig mannenbolwerk. In de periode daarvoor waren er nog wel enkele vrouwelijke burgemeesters in de in totaal 13 gemeenten die de provincie rijk is, al was het nooit veel. In 2002 was namelijk 12 procent van de burgemeesters in Zeeland vrouw, in 2006 nog 8 procent.

Zeeland staat daarmee in schril contrast met de meeste andere provincies. In Flevoland is 33 procent van de burgemeesters vrouw, in Noord-Holland 31 en in Zuid-Holland 27. Anderzijds stelt ook Drenthe sterk teleur met slechts 8 procent. Limburg en Utrecht blijven met 15 procent ook behoorlijk achter op het landelijk gemiddelde van 21 procent.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Zeeland, geen vrouwelijke burgemeesters..De SGP is in sommige delen van Zeeland sterk vertegenwoordigd. Het rechts conservatief christelijk denken laat geen vrouwen toe op een dergelijke positie. Een verklaring??