‘Wees trotser op Nederlandse ambtenaar’

2

Nederlandse ambtenaren moeten hun trots terugkrijgen. Dat stelt bijzonder hoogleraar Ron Niessen van de Universiteit van Amsterdam.

Bijzonder hoogleraar Ron Niessen van de Universiteit van Amsterdam schrijft dit maandag op de site van het blad Binnenlands Bestuur.

Volgens Niessen, deskundige op het gebied van arbeidsrechts en bestuurlijke integriteit, wordt de ambtelijke status gedemoniseerd. ,,Het imago van ambtenaren is al tientallen jaren slecht’’, stelt de onderzoeker. ,,Dat krijg je met geen spons en zeemlap meer goed.’’ Een eeuw geleden maakte de ambtenaar nog een trots onderdeel uit van de overheid, aldus Niessen. ,,Maar wat zeggen de mensen tegenwoordig? ‘Jij wordt betaald van mijn belastingcenten, dus je moet doen wat ik zeg!’ Dat is onzin natuurlijk. Albert Heijn en Shell leven ook van mijn geld.’’

Volgens de wetenschapper is er een belangrijke taak weggelegd voor de minister van Binnenlandse Zaken. ,,Die moet overal in het land rond toeteren trots te zijn op het ambtenarenapparaat.’’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. W. Franssen op

  Hoe kun je van een ambtenaar verwachten dat hij een objectief beeld over de ambtenarij kan schetsen??

 2. Henk Duijn, arbeids- en organisatiepsycholoog op

  Zou de ervaring van “de burger” met overheidsbemoeienis door ambtenaren niet ten grondslag liggen aan het beeld dat van hen is ontstaan?
  Speelt hierin mogelijk zaken mee als:
  – een schijnbaar zekere “onaantastbaarheid” van ambtenaren en de de wijze van handhaving van hun regeltjes? (gunstige arbeidsvoorwaarden, voor velen relatief weinig werkdruk en toenemende bureaucratie die weinig transparant is)
  – een zekere mate van onzekerheid bij ambtenaren die tot uitdrukking komt door een dikwijls arrogante houding en geringe transparantie en begrip?
  – de wijze waarop allerlei belastingen worden opgelegd voor allerlei dure hobbies van politici (zoals o.a. voetbalclubs), maar waarbij de ambtenaar voor de burger degene is die de inning daarvan verrcht?

  Een door een niet ambtelijk instituut in te stellen onderzoek kan mogelijk bijdragen aan de identificatie van bestaande probleemvelden en het verbeteren van het beeld van de ambtenaar. Ook politici kunnen een zeer belangrijke rol spelen bij de beeldvorming van de “uitvoerende ambtenaar”.