Weer pensioenoverleg werkgevers en bonden

0

Werkgevers en de vakbeweging proberen het alsnog eens te worden over een hervorming van de pensioenen en langer doorwerken.

Dat maakten werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW en FNV-voorzitter Agnes Jongerius vrijdag duidelijk tijdens een bijeenkomst over de toekomst van het pensioenstelsel.

Wientjes nodigde de vakbeweging uit om voor de vorming van een nieuw kabinet tot een akkoord te komen. Maar Jongerius wilde zich niet laten vastpinnen. Werkgevers stapten afgelopen najaar nog uit het overleg met vakbonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) over verhoging van de AOW-leeftijd, omdat de ondernemers geen heil meer zagen in het overleg.

Verhoging controversieel

De FNV-voorzitter maakte duidelijk dat er nog verschillen zijn tussen werkgevers en de vakbonden. Zo ligt er volgens Jongerius weer ‘een wit veld’ sinds het kabinet-Balkenende IV gevallen is. Zij gaat ervan uit dat de Tweede Kamer het plan om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar ‘controversieel’ verklaart en over de verkiezingen heen tilt. Terwijl Wientjes meent dat de hogere AOW-leeftijd niet ter discussie staat, omdat een Kamermeerderheid voor lijkt te zijn.

De voorzitter van VNO-NCW ziet nu wel mogelijkheden om er met de vakbeweging uit te komen. De sociale partners zijn het volgens hem net zo oneens met de wijze waarop het kabinet mensen met zware beroepen bij een hogere AOW-leeftijd wil ontzien.

Veiligstellen aanvullend pensioen

Volgens Jongerius is het eerst zaak om het eens te worden over het veiligstellen van aanvullende pensioenen, waarvoor het sparen door de vergrijzing en schokken op financiële markten steeds duurder wordt. Zij hoopt ook flexibiliteit in te bouwen, zodat mensen zelf kunnen bepalen wanneer ze met pensioen gaan. Zo kunnen volgens haar ook de problemen van mensen met zware beroepen en die jong zijn begonnen met werken, opgelost worden. De FNV-voorzitter wil voorkomen dat deze mensen met vaak lagere inkomens en een lagere levensverwachting, gedupeerd worden.

Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) moedigt het overleg tussen sociale partners aan. Hij heeft altijd al gezegd dat werkgevers en vakbonden, die cao-afspraken maken en in de besturen van pensioenfondsen zitten, eerst aan zet zijn als het gaat om het veiligstellen van de pensioenen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.