We helpen jongeren uit vicieuze baancirkel

0

Vorige week reed Randstad met een bus door Nederland om werk te vinden voor jongeren zonder baan. Twee weken na de aftrap van het programma Jeugd op Zoek is er volgens de organisatie al werk voor 4114 jongeren gevonden.

De bus reed door Nederland om enkele bedrijven aan te doen en om aandacht te vragen voor jeugdwerkloosheid. Onder meer Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Mirjam Sterk (ambassadeur aanpak Jeugdwerkloosheid) reden een stuk mee in de bus. Doel van de busreis was om jeugdige kandidaten direct in contact te brengen met bedrijven en hen zo gelijk aan een baan te helpen.

Albron
Eén van die bedrijven was foodservice-organisatie Albron. Volgens HR-directeur Dorien van Drunen was het doel van de bijeenkomst vooral een eerste kennismaking. We hebben de twintig jongeren welkom geheten en vervolgens gingen ze in gesprek met onze HR-collega s. Wij wilden een beeld krijgen van de jongeren. Waar zijn ze naar op zoek? Maar we vinden het ook belangrijk dat zij weten wat Albron doet en waar we voor staan. Het is belangrijk dat ze weten waar ze terecht komen als ze solliciteren. Dat is niet vanzelfsprekend omdat wij niet erg zichtbaar zijn op de arbeidsmarkt. We krijgen onze mensen via Randstad, en zijn dus zelf niet erg actief met werven bezig waardoor onze bekendheid laag is. Het is belangrijk dat ze een goed beeld hebben van wie we zijn.

Een verdere kennismaking vond plaats tijdens de lunch. Daar konden de jongeren zien en proeven wat we zoal maken bij dit bedrijf. Ook gaf de chefkok een toelichting op de verschillende vers gemaakte lunchgerechten zoals salades en een smoothie van kweekgrassap. We hebben ze gevraagd er een nachtje over te slapen en dan te reageren als ze nog steeds enthousiast zijn.

Geen extra banen
Op 800 locaties werken grofweg 4500 mensen. Stijgt dat aantal naar 4520 wanneer de twintig jongeren worden aangenomen? Nee. We creëren geen netto werkgelegenheid. De uren die ze (mogelijk) gaan werken, zullen minder gewerkt worden door de 4500 anderen. Maar het is een flexpool waarin ook weer verloop plaatsvindt, dus dat is niet erg voelbaar.

 

Waarom dan toch meedoen aan deze actie van Randstad? Jongeren zitten soms in een cirkel waarin ze niet aan het werk komen omdat ze geen werkervaring hebben, maar op die manier ook geen werkervaring opdoen. Steeds worden ze om dezelfde reden afgewezen en die cirkel willen we hiermee doorbreken. Wanneer ze, om maar iets te noemen, straks solliciteren bij Van der Valk, kunnen ze beter vertellen dat ze hier parttime werken dan dat ze niets doen. Het gaat erom dat ze relevante werkervaring opdoen, en daarin een eerste stap zetten. Hoe lang ze hier uiteindelijk werken, hangt van teveel factoren af om er een algemeen antwoord op te geven: geografie, vraag in de regio, leeftijd, opleidingsniveau, et cetera.

Voordelen
Voor jongeren is het dus goed om op deze manier werkervaring op te doen, maar waarom is het voor werkgevers aantrekkelijk? Voor een deel heeft het met geld te maken: jongeren zijn goedkoper. Maar er is meer: Albron wil graag een divers personeelsbestand hebben. Mensen vullen elkaar aan wanneer ze verschillen in leeftijd, achtergrond en kennis. Natuurlijk is dat niet op iedere locatie even goed realiseerbaar, maar het is wel wat we nastreven. En ten slotte zit maatschappelijk verantwoord ondernemen ons in het bloed en willen we ook bijdragen aan het oplossen van het probleem van de jeugdwerkloosheid.

Wat vind jij van de actie van Randstad? Discussieer mee op Connect.
Lees ook: Randstad: 4100 jongeren aan het werk

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.