PraktijkvraagWanneer is sprake van overgang van onderneming?

0

Wat is overgang van onderneming en wanneer is hier sprake van?

Overgang van onderneming is de verkoop van een bedrijf, maar ook de overgang van een bedrijfsonderdeel of -activiteit naar een andere eigenaar. Het arbeidsrechtelijke begrip ‘overgang van onderneming’ is ruimer dan de term doet vermoeden.

Wanneer is er sprake van?

Van een overgang van onderneming is sprake als:

  1. een economische eenheid,
  2. als gevolg van een overeenkomst, fusie of splitsing overgaat van de ene partij op de andere partij.
  3. en daarbij behoudt de economische eenheid haar identiteit.

Onder onderneming wordt een economische activiteit met een eigen doelstelling en een eigen identiteit verstaan. Het kan dus ook gaan om een bedrijfsonderdeel, zoals de cateringafdeling van een advocatenkantoor of de schoonmaakafdeling van een ziekenhuis.

Gevolg van een overeenkomst

Ook het begrip ‘als gevolg van een overeenkomst’ wordt ruim uitgelegd. Een schriftelijke overeenkomst is sowieso niet nodig. Soms is het helemaal niet nodig dat tussen de verkrijger en de vervreemder afspraken zijn gemaakt. Dat was bijvoorbeeld het geval in een zaak waarbij de eigenaar van een café de overeenkomst met zijn pachter beëindigde en twee maanden later een nieuwe overeenkomst met een nieuwe pachter aanging. Hoewel beide pachters elkaar nooit hadden gesproken, was toch sprake van overgang van onderneming (HvJ EG, 10 februari 1988, EUR-Lex 61986J0324).

Wat gebeurt er met de werknemers?

Als sprake is van overgang van onderneming, dan heeft dat tot gevolg dat alle werknemers die op het moment van de overgang in het bedrijf (of in het bedrijfsonderdeel) op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam zijn, met alle rechten en verplichtingen uit hun arbeidsovereenkomst, automatisch overgaan naar de verkrijger (koper) van het bedrijf(sonderdeel). Dit geldt ook voor payrollmedewerkers, want zij zijn gelijkgesteld aan ‘gewone’ werknemers.

Meer praktijkvragen

  • In samenwerking met XpertHR plaatsen we iedere week een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.