VVD wil ‘uitkeringstoerisme’ Polen beperken

0

De VVD wil het moeilijker maken voor Polen en andere Oost-Europeanen om in Nederland een uitkering aan te vragen.

Tweede Kamerlid Malik Azmani wil dat eerst wordt getoetst of iemand wel in Nederland mag blijven voordat een uitkering wordt toegekend. Nu wordt de omgekeerde weg gevolgd.

Azmani drong er donderdag tijdens een overleg met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op aan de bijstandswet hiertoe aan te passen. Hij wees erop dat het aantal uitkeringen van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen in 4 jaar met 450 procent is gestegen.

Een groot deel van de Kamer maakt zich zorgen over de toevloed van Roemenen en Bulgaren als volgend jaar de grenzen ook voor arbeidsmigranten uit die EU-landen opengaan. Asscher heeft daar begrip voor, maar voelt er niets voor om in Brussel nog eens om een uitzonderingspositie voor Nederland te vragen. Wel zal hij met collega’s uit andere EU-landen ervaringen uitwisselen over eventuele problemen die de migratiestroom oplevert.

Een deel van de Kamer had aanmerkingen op de oproep van Asscher om geen champignons meer te kopen bij Albert Heijn, omdat Oost-Europese werknemers worden uitgebuit bij de teelt ervan. Onder meer SP en CDA vinden dat Asscher zich er niet vanaf mag maken met een aansporing tot een consumentenboycot, maar actie moet ondernemen tegen misstanden in de sector. Maar volgens Asscher kunnen ook consumenten een rol spelen bij het bestrijden van uitbuiting. De minister gaat overigens binnenkort om de tafel met Albert Heijn en de champignonsector.

Asscher beloofde de Kamer een harde aanpak van schijnconstructies met Oost-Europese werknemers die leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Ook de strijd tegen malafide uitzendbureaus zet hij onverminderd voort. Zo nodig komt hij met aanvullende wetgeving.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.