VUT is een slecht idee

0

De oppositiefracties CDA en D66 zijn faliekant tegen een terugkeer van de VUT om de werkloosheid bij jongeren te bestrijden. Zij brengen dat naar voren in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Minister Asscher liet vorige maand weten dat banenprojecten waarbij ouderen via VUT of korter werken plaatsmaken voor jongeren onder voorwaarden subsidie kunnen krijgen.

CDA’er Pieter Heerma noemt de VUT een fout uit het verleden waarvan geleerd moet worden. D66’er Steven van Weyenberg spreekt op Nu.nl van een slecht idee .

Vakbeweging
Eerder toonde de SP zich juist verheugd dat Asscher de deur voor de VUT op een kier zet. Ook de vakbeweging reageerde positief.

Asscher sprak overigens meteen na de lancering van zijn voorstel tegen dat hij de vroegere VUT-regeling wil laten terugkeren. Zijn plan is niet bedoeld om bedrijven afscheid te laten nemen voor ouderen, onderstreepte hij.

Salaris topbestuurders
SP-Kamerlid Sadet Karabulut zal in het overleg met Asscher bepleiten om salarissen van topbestuurders in een bedrijf ook onder de cao te brengen. Ze wil daarmee voorkomen dat deze salarissen fors blijven stijgen, terwijl de rest van het personeel de broekriem moet aanhalen. Karabulut wil ook dat de ondernemingsraad instemmingsrecht krijgt voor de beloning aan de top. Verder wil ze een stop op prestatieloon in de vorm van aandelen of opties.

Asscher noemde het onlangs onbegrijpelijk dat de salarissen aan de top van het Nederlands bedrijfsleven vorig jaar met meer dan 6 procent zijn gestegen terwijl er sprake is van economische malaise. Hij wil bedrijven tot meer openheid dwingen over hun beloningsbeleid. Maar volgens Karabulut is dat ‘een medicijn waarvan we allang weten dat het de patiënt niet geneest’.

ANP
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.