Vuilnismannen Amsterdam staken een week

0

Vuilnismannen in het centrum van Amsterdam leggen vanaf vrijdag 30 april, Koninginnedag, een week het werk neer.

Dat liet vakbondsbestuurder Ruud Kuin van Abvakabo FNV donderdag weten. De stakers eisen van hun werkgever, de gemeente Amsterdam, een betere cao.

Feestvierders laten ieder jaar op Koninginnedag tonnen afval achter in Amsterdam. Dat de stadsreinigers juist op deze dag beginnen met actievoeren, noemt Kuin een gevolg van ,,een keiharde opstelling van de werkgevers”. Het is niet uitgesloten dat vuilnismannen in andere Amsterdamse stadsdelen de actie volgen. De komende tijd heeft Kuin daarover overleg met zijn achterban.

De vakbonden liggen met de gemeenten in de clinch over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Breekpunt in de onderhandelingen is het loon. De bonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet verder wil gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris. De afgelopen tijd worden in diverse gemeenten acties gevoerd, maar deze zijn veelal kleinschalig.

Uit respect voor de Nationale Dodenherdenking houden de medewerkers van de reinigingsdienst de Dam en omgeving op 4 mei wel schoon.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.