Vraag naar personeel in bouw neemt weer toe

0

Volgens Intelligence Group is de bodem in de bouwsector bereikt, nu blijkt dat de vraag naar personeel weer toeneemt. Volgens de onderzoekers is het goed nieuws voor de arbeidsmarkt. De bouw is een belangrijke aanjager van de rest van de economie.

Op basis van analyses van de vacatures, voorspelt  Intelligence Group een herstel van de arbeidsmarkt binnen 12 maanden, ondanks een stijgende werkloosheid en een dalend vacatureaanbod. Dat zegt arbeidsmarktonderzoeker Martin Hendriks tegen Het Financieele Dagblad. De bouw is immers een belangrijke aanjager van de rest van de economie.

Bouw
Nadat in 2012 de vraag sterk was afgenomen, neemt de vraag naar personeel in de bouw in 2013 weer toe. Hiermee lijkt de bodem bereikt en is er ten opzichte van de krimp tussen 2011-2012, een groei in 2013 ten opzichte van 2012 van 6 procent. De tijdelijke verlaging van het Btw-tarief, en uitgestelde investeringen in onderhoud van bedrijfspanden worden door de onderzoekers als mogelijke verklaringen gegeven. Ook de functiegebieden consultancy en advies, kwaliteitsmanagement en marketing en communicatie laten een licht herstel zien.

Discouraged workers
Het aanbod van actieve baanzoekers daalde. De onderzoekers wijten dit mogelijk aan een discouraged workers effect : mensen raken steeds meer ontmoedigd in het vinden van een baan. Macro-economisch gezien is de huidige arbeidsmarkt nog steeds slecht, maar doordat het actieve aanbod van personeel harder afneemt dan de vraag en met een herstellende bouwsector als aanjager van de economie, lijkt een kantelpunt op de arbeidsmarkt binnen 12 maanden in zicht.

ICT groeimarkt
Er zijn nog steeds groeimarkten op de Nederlandse arbeidsmarkt. De ICT laat al twee jaar op rij een sterke groei zien in het vacatureaanbod. Ook de functiegebieden research & development en het onderwijs laten een lichte groei zien in de vraag naar personeel.

Totale vacatureaanbod daalde
Het totale vacatureaanbod daalde in het tweede kwartaal van 2013 met 6,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Bijzonder is dat de vraag naar technici afzwakte. De vraag is nog steeds groot (meer dan 40.000 vacatures in het tweede kwartaal van dit jaar), maar ten opzichte van 2012 is het aantal vacatures afgenomen. Dit betekent volgens Intelligence Group niet dat er geen tekorten meer zijn in de techniek: de vraag is nog altijd groter dan het aanbod, alleen minder groot dan een jaar geleden. Op dit moment zijn er per 1.000 actieve baanzoekers nog steeds 1.152 vacatures.

Verpleegkundigen
De vraag naar verpleegkundigen is met 26 procent gekrompen. Volgens de onderzoekers hoeven we niet te vrezen voor een overschot aan verpleegkundigen op de arbeidsmarkt. De vervangingsvraag blijft groot vanwege de vergrijzing van deze beroepsgroep.

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een onderzoek van Intelligence Group, waarin per kwartaal 5.000 mensen worden ondervraagd naar hun arbeidsmarktgedrag sinds 2003. De cijfers komen uit het AGO en uit Jobfeed.

‘Geen sprake van keerpunt’
Van een keerpunt op de arbeidsmarkt is volgens Arbeidseconoom Ronald Dekker nog geen sprake. Dat zegt hij in reactie op het nieuwsbericht, tegen RTLZ. Ik vind dit veel te optimistisch. Op basis van deze resultaten zou ik dat niet durven concluderen’. Ook Bouwend Nederland vindt de conclusie voorbarig en zegt dat de stijging van het aantal vacatures in de bouw tijdelijk is.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.