Vraag naar HR-professionals stijgt met 25%

0

In de eerste twee maanden van 2014 is de vraag naar HR-professionals gestegen met 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Deze groeiende vraag werd eind 2013 al ingezet: in het laatste kwartaal steeg de vraag met 7 procent. Met deze stijging is de jarenlange daling doorbroken. De verwachting voor het tweede kwartaal van 2014 is dat deze stijgende lijn standhoudt. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de HR arbeidsmarkt van Yacht.

Zakelijke dienstverlening motor achter stijgende vraag

Opvallend is dat de groei van de zakelijke dienstverlening in het laatste kwartaal van 2013 doorzet in 2014 door het economisch herstel. Laurens van Vliet, commercieel manager HRM Yacht: “Wat we wel zien is dat bedrijven nog heel voorzichtig zijn in het aannemen van nieuwe, vaste medewerkers en de voorkeur geven aan flexibele oplossingen. Dit zien we duidelijke terug in het aantal vacatures dat bij intermediairs is uitgezet.”

Overheid laat eind 2013 flinke stijging zien

Het is ook opvallend om te zien dat er over 2013 veel meer HR-professionals worden gevraagd bij de overheid (+18 procent). Deze stijgende vraag richt zich met name op de HR-specialisten. Oorzaak van deze stijging is de transitiefase waarin de overheid zich momenteel bevindt. Het effect van de bezuinigingsmaatregelen die worden doorgevoerd is dat mensen een andere taak of rol binnen de overheid moeten krijgen. Gevolg hiervan is dat de vraag naar specialisten op het gebied van mobiliteit toeneemt. Er is ook een verandering binnen de overheid gaande voor de langere termijn. Thema’s als strategische personeelsplanning zijn steeds meer aan de orde door de toenemende vergrijzing in deze branche. De vraag is of de stijging van het aantal vacatures binnen de overheid in het eerste kwartaal doorzet, met het oog op de komende verkiezingen.

HR-specialisten zijn gewild

De stijging van het laatste kwartaal 2013 laat niet voor alle HR-functies zo’n positief beeld zien. De vraag naar HR-managers steeg minder hard en de vraag naar HR-adviseurs liet over 2013 zelfs een daling zien, ook in het laatste kwartaal van dat jaar. De verwachting is dat de vraag naar HR-adviseurs ook in 2014 niet zal toenemen. Dit is het gevolg van de ontwikkeling dat er steeds meer HR-taken worden teruggelegd in de lijn en dat er operationele HR-taken worden uitbesteed of worden opgevangen door efficiëntere administratieve processen. De groei zit dan ook in de sterk toenemende vraag naar HR-specialisten.

Lees ook: ‘HR profiteert van kracht social business’

Bron: Yacht

Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

Reageer