Vraag naar HR-professionals neemt toe

0

De arbeidsmarkt trekt aan en dat is ook terug te zien in het aantal HR-vacatures. In de laatste vier kwartalen steeg het aantal vacatures flink met meer dan 26% per kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van RaymakersvdBruggen en de Intelligence Group.

De vraag naar HR-professionals stijgt al 6 kwartalen sneller dan de aantrekkende vraag in de Nederlandse markt. Met name de vraag naar recruiters stijgt fors. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 is deze groei zelfs 50%. Volgens het rapport duidt dit op een verdere aantrekkende arbeidsmarkt in 2015.

Na een periode van krimp is er eind 2013 een duidelijk kantelpunt te zien. Vanaf het vierde kwartaal van 2013 is weer een toename van het aantal vacatures in zowel de HR arbeidsmarkt als de totale Nederlandse arbeidsmarkt.

 Dat betekent niet dat de arbeidsmarktkansen voor HR-professionals op dit moment groot zijn. Deze kansen liggen onder het Nederlandse gemiddelde (62,3 versus 68,4). Vooral vmbo’ers, loopbaanadviseurs, medewerkers personeelszaken, en de HR assistent hebben moeite om een baan te vinden.

In het rapport val te lezen dat de laatste twee groepen steeds vaker weg geautomatiseerd door bijvoorbeeld e-hrm. Ook het vakgebied van loopbaanadviseurs verandert sterk o.a. door tooling op gebied van jobhunting, e-learnings en de meer arbeidsmarkt gerichte aanpak van loopbaanadviseurs.

Ten opzichte van de totale Nederlandse arbeidsmarkt reageert de vraag op de HR arbeidsmarkt sterker. Het tegenovergestelde is ook waar. Bij een vacaturedaling, krimpt de vraag naar HR vacatures ook meer.


Bron:
RaymakersvdBruggen / Intelligence Group

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.