Vraag naar hoger opgeleide werknemers groeit

0

De arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden zat de afgelopen jaren op slot, maar nu lijkt er toch definitief een kentering gaande; het aantal vacatures voor hogeropgeleiden stijgt al drie kwartalen achtereen.

 

Minder vacatures MBO’ers

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden is in het derde kwartaal met 8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal vacatures voor (V)MBO’ers neemt daarentegen nog altijd af; in het derde kwartaal zijn er voor hen 13% minder vacatures dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de analyse van Yacht ‘Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden 3e kwartaal 2013’.

Alle vakgebieden in de lift
Op dit moment zitten praktisch alle vakgebieden in alle sectoren en branches in de lift, constateert Yacht. De vraag naar logistieke, technische en ICT-professionals is gestegen en dat geldt ook voor de zakelijke dienstverlening. En ook is er verbetering in de vraag naar financieel- en juridische specialisten. Die vraag is nog wel lager dan vorig jaar maar begint duidelijk te herstellen.

Overheid
Opvallend is de stijgende vraag naar hoger opgeleiden vanuit overheid/non profit. Dit zijn geen beleidsmedewerkers, want daar zien we een grote daling. Maar er is wel een toenemende vraag naar ICT’ers en marketingspecialisten. Ook hogeropgeleiden in het financieel-administratief vakgebied worden meer gevraagd vanuit de overheid.

Mobiliteit neemt toe
Uit de Yacht-analyse blijkt verder dat de arbeidsmarkt minder op slot zit. Het percentage hogeropgeleiden dat actief naar een andere baan zoekt is opgelopen naar 14%. De stijging van het aantal vacatures voor hogeropgeleiden heeft hier mee te maken. De voorkeur van de werkenden blijkt het eerst uit te gaan naar een andere organisatie, hetzij in een andere functie, hetzij eenzelfde functie. Hogeropgeleiden zoeken dus de nieuwe baan buiten de deur en niet binnen de eigen organisatie.

Er is weer vraag naar hoogopgeleide werknemers, maar hoe bereik je hen? Maken sociale media de intermediair overbodig? Discussieer hierover op Connect.

Lees ook: Voor het eerst weer meer vacatures

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.