Vorst-WW voor bouw

0

Bouwbedrijven kunnen gebruik maken van de WW-regeling Onwerkbaar weer. Door het winterweer ligt op veel bouwplaatsen het werk stil, terwijl de werknemers wel betaald moeten worden.

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft de regeling met terugwerkende kracht  vanaf 1 februari 2010 ingevoerd. Werkgevers kunnen een WW-uitkering voor hun werknemers aanvragen bij het UWV. Door een aanpassing in de CAO voor de Bounijverheid is deze regeling mogelijk.

De regeling geldt voor alle bij de cao aangesloten ondernemingen en loopt tot 1 april 2010. Eerder moesten bedrijven het volledige loon doorbetalen tijdens koude periodes. Nu vullen zij de WW-uitkering van zeventig procent van het salaris aan tot honderd procent. Door de lange periode van vorst kwamen vooral kleine bedrijven door de volledige loondoorbetaling in de problemen.

In de Werkloosheidswet zit een regeling ‘voor onvoorziene weersomstandigheden’ ingebouwd, waarop bijvoorbeeld ook bij wateroverlast gebruik gemaakt kan worden. De afgelopen tijd met het strenge winterweer kon de bouw echter geen aanspraak maken op deze speciale WW, omdat de sector al met vakbonden in de cao afspraken had gemaakt over vorstverlet. Dan moet eerst de voorziening in de cao worden benut.

Het probleem was dat Bouwend Nederland nog in overleg was met verzekeraars om de cao-regeling voor vorstverlet mogelijk te maken. Volgens een woordvoerder van Donner hebben werkgevers en vakbonden in de bouw de minister daarom gevraagd of hij ermee kon instemmen dat hun cao-afspraken over vorstverlet tijdelijk (tot 1 april) worden opgeschort. Donner is akkoord gegaan om aannemers die het nu moeilijk hebben, toch de mogelijkheid te geven een beroep te doen op de Vorst-WW.

> Meer informatie over onwerkbaar weer
Brief van minister Donner aan Tweede Kamer

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.