Voorlopig geen definitief akkoord cao-post

0

De vakbonden eisen maatregelen van de politiek die de nieuwe cao voor de postmarkt ondersteunen.

Want zonder een ferme stok achter de deur van de regering, is het conceptakkoord dat vorige week is gesloten met nieuwe postbedrijven als SelektMail en Sandd waardeloos, vinden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP. De bonden leggen het concept voorlopig dan ook niet voor aan hun leden, zo meldden zij woensdag.

Vorige week kwamen bonden met de werkgevers overeen dat vanaf najaar 2013 80 procent van het personeel een arbeidsovereenkomst moet hebben in plaats van een contract waardoor ze werken op basis van stukloon. Voor die tijd moeten de postbedrijven langzaam toewerken naar dit percentage.

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken heeft wel een maatregel als stok achter de deur afgekondigd, maar die geldt per 2014. Dat is te laat, vinden de bonden. Zij vinden dat Bleker het afgesproken groeipad moet volgen en zijn maatregel dus al voor 2014 hierop moet afstemmen.

De vakbonden krijgen in de Tweede Kamer steun van de linkse oppositie. PvdA, GroenLinks en SP dienen donderdag een motie in, waarin de regering gevraagd wordt snel met een maatregel te komen om de druk op de werkgevers op te voeren. De partijen dringen erop aan dat Bleker de afspraken in de nieuwe cao over de groei van het aantal arbeidsovereenkomsten overneemt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.